11.1.2017

Vuoden ensimmäiset opiskelukuulumiset

Heippa taas kaikille! Sunnuntaina palasin illalla jälleen Harjuun. Kuljetin bussissa mukavasti taas paljon tavaraa, mutta onneksi siihenkin on jo tottunut. Loppukeväästä toivonmukaan ei enää tarvitse kantaa tavaroita kuin autoon ja autosta pois, sillä täytän 18 vuotta ja toivottavasti saan myös ajettua ajokortin mahdollisimman pian. Harjuun tullessa oli sellainen tunne, että kuin olisi kotiinsa palannut. Niin tutuksi tämä on jo käynyt. Sunnuntai-iltana vielä tein venyttelyä ja kävin pikkuhiljaa nukkumaan.

Maanantai aamu alkoi ratsastustunnin merkeissä. Ratsastin Krigo nimisellä puoliveriruunalla. Tunnilla teimme kaikenlaista jumppaa hevosten selässä. Venytimme paikallaan vastakkaisia käsiä vastakkaisiin varpaisiin vuorotellen, pyöritimme käsiä ja kääntelimme koko yläkehoa sivusuunnassa. Käynnissä ja ravissa teimme pääty-ympyrällä tasapainoharjoituksia. Olimme kevyessä istunnassa, välillä kevennettiin ja välillä istuttiin harjoitusravissa. Teimme muiden muassa niin, että kaksi askelta kevyttä istuntaa, kaksi askelta perusistunnassa ja kaksi kevennystä, sekä käynnissä että ravissa. Pysäytimme hevoset ympyrälle niin, että turvat olivat keskustaa kohti. Sitten opettaja tuli pitämään kunkin hevosta vuorollaan ja teimme maailmanympärysmatkan. Tämän jälkeen otimme mlemmilla käsillä satulan etukaaresta kiinni, heilautimme ylävartaloa eteenpäin ja potkaisimme jalat suorana yhteen hevosen pepun päällä. Hevoset sietivät tätä yllättävän hyvin, eikä Krigo ainakaan liikkunut ollenkaan. Hauskaa, mutta myös rankkaa oli! Pidin Krigosta. Se toimi oikein rauhallisesti ja oli mukava ratsastaa. Tunnin jälkeen oli kyllä selkä kipeä.

Maanantaina iltapäivällä olisi ollut äidinkielentunti, mutta minulla ja yhdellä toisella olitunnilta vapautus, koska olimme tehneet jo aiemmin tunnin asiat. Lähdinkin siis suoraan ruokailun jälkeen katsomaan Reettaa pihattoon ja sieltä jatkoin vielä neljän kilometrin kävelylle. Tämän jälkeen kävin suihkussa ja söin maittavan ruisleivän välipalaksi. Loppuilta kului asuntolalla netflixiä katsoen.
Tiistaina, kuten muinakin arkipäivinä, herätykseni soi seitsemältä. Luvassa oli aamulla ratsastustunti ja illalla lihaskuntotreeniä ja venyttelyä liikuntasalissa. Tiistaina ei sattunut enää selkään. Ratsastin jälleen Krigolla. Teimme samanlaisia harjoitteita, kuin maanantaina. Kevyttä istuntaa, perusistuntaa ja kevennystä peräjälkeen. Pyörittelimme taas käsiä hevosten selässä, sekä kurottelimme varpaisiin vastakkaisilla käsillä hevosten seistessä paikoillaan. Tiistaina myös nostelimme polvia samanaikaisesti ilman jalustimia käynnissä.Pidimme polvia hieman kohotettuna noin kolme kertaa kymmenen sekunnin ajan. Teimme myös maailmanympärysmatkan ja kopauttelimme jalkoja yhteen hevosen pepun päällä. Tiistaina menimme tässä kyseisessä liikkeessä vielä pidemmälle. Pääsin kokeilemaan saksia, eli heilautin yläkropan eteen ja jalat hevosen pepun päälle kuin kopauttaakseni ne yhteen, mutta tällä kertaa laitoinkin jalat ristiin ja päädyin hevosen selkään väärin päin. Aluksi en melkei uskaltanut kokeilla, mutta sitten päätinkin yrittää. Ja sehän sujui ihan kivasti ensimmäiseksi kerraksi! Oli kyllä kivaa päästä tekemään tällainen uusi "temppu" hevosen selässä vaikka mikään vikeltäjä en olekkaan. Ehkä pitäisi kokeilla muutakin joskus! 

Iltapäivällä tosiaan oli tunti liikuntasalissa samaisen ratsastuksenopettajan kanssa joka piti ratsastukset maanantaina ja tiistaina. Salissa kävelimme aluksi kaksi kierrosta salin ympäri ja juoksimme hitaasti neljä. Teimme tämän kolme kertaa. Sitten venyttelimme monia jalkojen lihaksia, selkää ja vatsaa, sekä käsiä. Teimme myös lihaskuntotestin, johon kuului lankutus, selkälihas niin että roikuimme yläkeholla esiintymislavan reunan yli ja olimme siinä suorana mahdollisimman pitkään. Kolmantena ja viimeisenä oli penkille nousu molemmissa käsissä kuuden kilon kahvakuulat, niin että aika oli kaksi minuuttia ja laskettiin kuinka monta kertaa nousi penkille. Lopuksi vielä venyteltiin monipuolisesti ja sittenvähän roikuttiin vielä köysissä, sekä renkaissa.

Päivällä olin vielä lupautunut mennä liikuttamaan koulun yhtä suomenhevosta, Hamppua, kuuden aikaan. Joten kävin sillä ratsastamassa ohjeen mukaan noin 30 minuuttia käyntityöskentelyä. Aluksi käveltiin pitkin ohjin pari kierrosta maneesin ympäri. Sen jälkeen otin ohjat tuntumalle ja aloin tehdä pysähtymisiä ja voltteja. Pian lisäsin mukaan pitkillä sivuilla pohkeenväistöjä. Näitä tein molempiin suuntiin ja meni aika hyvin. Välillä Hamppu jopa myötäsi kivasti, mutta ei vielä niin hyvin kuin haluaisin osata ratsastaa. Maneesin toinen lyhyt sivu oli aika jännä Hampun mielestä, sillä siinä oli ulko-ovi ja katsomo. Se ulko-ovi rämisi välillä tuulessa, jota Hamppu aina sen päädyn ohittaessamme jännitti. Kävikin sitten ratsastuksen loppupuolella niin, että Hamppu sitten kuuli ja säikähti jotain se lähti pari laukka-askelta sivulle päin ja teki jonkinnäköisen pukin, josta sitten ikävä kyllä horjahdin kaulan kautta alas hevosen eteen. Onneksi Hamppu oli pysähtynyt ja minulla oli ote ohjista, joten hevonen ei päässyt vapaaksi. Minuun ei sattunut yhtään vaan nousin heti jaloilleni ja talutin hevosen nurkkaan jakkaran luo ja nousin takaisin selkään. Tapahtuneen jälkeen jatkoin vielä käyntityöskentelyä samanlaisilla tehtävillä kuin aiemmin noin kymmenen minuutin ajan. Työskentely sujui ongelmitta, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Toki Hamppu vielä jännitti ovipäätyä, mutta päästiin siitä ohi hyvin käynnissä. Hamppu oli muuten oikein mukava ratsastaa, tykästyin tähänkin uuteen hevostuttavuuteen. Olin kerran mennyt aiemmin Hampulla, mutta se oli maastossa, joten tämä oli ensimmäinen ratsastus maneesissa.

Keskiviikkoaamu alkoi yrittäjyystunneilla, joilla teemme luokan kanssa kukin omaa yritystoimintasuunnitelmaa. Minä perustan paperille yksityistallia. Toivottavasti laskelmat vaikuttavat hyviltä, jotta ehkä sitten vuosien päästä voisin ihan oikeasti perustaa yrityksen. Yritystoimintasuunnitelmat aloitettiin jo syksyllä ja aikaa niiden tekemiseen on tämän lukukauden loppupuolelle. Sitten koittaa näyttö, mikäli suunnitelma on siinä kunnossa, että sillä pääsee läpi.

Iltapäivällä oli merkitty ratsastustunti ja tiistaina opettaja sanoi, että menisimme maastoon, mutta suunnitelmat muuttuivat. Hevoset olivatkin muilla käytössä, joten ryhmäni kävi läpi ratsutallin luokassa tallin turvallisuusasiakirjaa ja maastoratsastuksen, sekä -vaelluksen turvallisuussuunnitelmaa. Vähän oli kyllä tylsää istua sisällä koko päivä, mutta sille ei nyt vaan voinut mitään. Tunnin lopussa vielä venyteltiin kipeitä lihaksia hieman eilisen jäljiltä.

Koulun tuntien jälkeen lähdin kävelemään perus Harjun lenkkini, joka on noin 3,5km pitkä, sillä halusin vähän ulkoilua, sekä liikuntaa luokissa istumisen takia. Lenkin jälkeen treenasin vielä huoneessani vähän selkä- ja vatsalihaksia ja venyttelin. Venyttelyn jälkeen aloin kirjoittamaan tätä postausta, mutta päästyäni puoliväliin kämppäkaverini tuli kysymään olisiko minulla innostusta lähteä liikuntasaliin tekemään ratsastajan oheisliikuntaa vapaa-ajanohjaajan vetämänä. Pari sekunttia mietin, mutta totta kai lähdin mukaan. Liikunta on aina hyvästä ja nyt minulla on tavoitteet joihin aion tosissani päästä tänä vuonna. Eli vuolä lisää treeniä oli luvassa. Teimme erilaisia tasapaino- ja lihaskuntoharjoituksia jumppapallojen avulla, venyttelimme ja jumppasimme keppien avulla. Olin asuntolassa vapaa-ajantoiminnan jälkeen vasta noin 21:10, jolloin kävin vielä suihkussa ja söin ennen kuin kirjoitin tämän postauksen loppuun.

Nyt kello on jo 22:40, joten on korkea aika mennä nukkumaan. Huomenna tiedossa on koko päiväksi opetusravihevosten ajoa, ainakin lukkarin mukaan. En tiedä sitten ajammeko vain aamulla tai päivällä ja teemme toiset tunnit jotain muuta ravitallissa, vai ajammeko molemmilla tunneilla. Perjantaiaamuna on vielä merkattu ratsastustunti. Toivon, että ratsastaisimme silloin. Sitten puolenpäivän aikaan koittaakin kotiin lähtö viikonloppuvapaille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti