24.11.2016

Opiskelun valintoja

Hakiessani Harjun oppimiskeskukseen, minun piti valita haluanko hakea hevostenhoitajaksi vai ratsastuksenohjaajaksi. Näihin olisi ollut pääsykokeet, jos olisin hakenut yhteishaussa Harjuun. Hain kuitenkin sähköpostiviestillä lokakuussa halutessani vaihtaa oppilaitosta. Hain suoraan hevostenhoitaja-linjalle. Myöhemmin ensimmäisen opiskeluvuoden aikana, keväällä, minun piti valita mihin suuntaudun hevostenhoitajana. Vaihtoehdot Harjussa olivat viime keväänä hevosharrastepalveluiden tuottaminen, josta valmistuu harrasteohjaajaksi lyhennettynä harkkariksi, ravihevosten hoitaminen ja hevoskasvatus. Ratsastuksenohjaajilla ei tällaista valintaa keväällä ollut, sillä heidän valintansa oli ratsastuksenohjaaja. Tuona valinnan hetkenä olin varma, että ravihevosten hoitaminen ei ole minun juttuni. Myöskään harrasteohjaajaopinnot ei kiinnostanut minua, kuten ei ratsastuksenohjaajakaan, sillä en ole opettajatyyppiä eikä kentällä seisoskelu useita tunteja päivässä oikein houkuttanut. Valitsin siis hevoskasvatuksen. Mutta myöskään nuoret hevoset ja kasvatus ylipäätään ei ollut se kiinnostavin vaihtoehto. Eniten minua houkutti kilpahevosten hoitaminen ja ns. tallimestariksi kouluttautuminen, mutta sellaista vaihtoehtoa kun ei ollut, valitsin parhaan mahdollisen eli kasvatuksen.

Tänä lukuvuonna, eli toisena opiskeluvuonna alkoi sitten suuntautumisten mukaiset opinnot. Lukuvuosi alkoi kesätallijaksolla, jonka jälkeen varsinaiset suuntautumisopinnot alkoivat työssäopin merkeissä. Olin työssäoppimassa seitsemän viikkoa oriasemalla ja fwb-kasvatustallilla. Siellä pääsin kokemaan mihin kaikkeen sitä olikaan ryhdytty. Ja se kannatti! Ihastuin varsoihin, nuoriin hevosen alkuihin. Näin hienoja siitosoriita ja -tammoja, sekä pääsin ratsastamaan siihen mennessä tasokkaimmalla hevosella, jolla olen ikinä ratsastanut. Kiinnostuin hienoista fwb-hevosista ja hevoskasvatuksesta. Kipinä oppia ja tulla ammattilaiseksi kasvoi hetkessä. Siitä eteenpäin kasvatuksen opinnot eivät olleet enää pakkopullaa, vaan oikeasti se juttu, joka minua kiinnostaa. Totta kai minua edelleen kiinnostaa kilpahevosten hoitaminen, sekä tulevausuuden suunnitelmana oma yksityistalli.
Muita valintoja, joita olen tehnyt opintojen aikana on myös. Olen valinnut valinnaisaineita. Yksi niistä onkin arvattaen näyttely- ja kilpahevosten hoitaminen. Siihen liittyen minulla on Harjussa tunteja, mutta teen sitä vielä työssäoppien tulevien vuosien aikana. Toinen valinnainen on hevostapahtumien järjestäminen. Siihen kuuluu olla mukana järjestämässä Harjun oppimiskeskuksen koulu-, este- ja maastoestekilpailuita. Eilen olin mm. mukana esteratsastuskilpailuissa kisamaneesin portilla ja olen myös tulevana viikonloppuna järjestämässä hallimaastoestekilpailuita. Aikaisemminkin olen ollut kaksissa estekilpailuissa ja kerran kouluratsastuskilpailuissa järjestämässä täällä Harjussa. Tulevaisuudessa tulee varmasti vielä lisää järjestettäviä kilpailuja ja joku päivä näyttö tästä valinnaisesta.

Käytännön oppiaineiden lisäksi minulle kuuluu opintoihin myös näitä perinteisiä kouluaineita. Meillä on mm. matematiikkaa, yhteiskuntaoppia, äidinkieltä, englantia, ruotsia, fysiikkaa ja kemiaa, tietotekniikkaa, liikuntaa, yrittäjyyttä ja ympäristöoppia. Näiden lisäksi on sosiaalinen ja kulttuurinen osaaminen, josta valitaan tietty määrä kursseja. Näitä aineita käymme läpi ja opiskelemme hevostalouden näkökulmasta. Esimerkiksi matematiikassa harjoittelemme laitumien koon laskemista ja kuinka monta hevosta laitumelle voi laittaa, juoma-astioiden tilavuuden laskemista ja rehulaskuja. Englannissa ja ruotsissa opettelemme hevossanastoa ja opettelemme puhumaan ja ymmärtämään erilaisissa hevostalouden tilanteissa. Äidinkielessä taas teemme mm. ansioluetteloita, työhakemuksia, esitteitä, esseitä ja käyttöohjeita.

Opintoihini kuuluu periaatteessa kolme työssäoppia, mutta tässä joustetaan. Yksi työssäoppi oli si ollut ensimmäisen vuoden aikana talvella, mutta sitä työssäoppimista en tehnyt, koska olin vasta tullut Harjuun. Kun muut luokkalaiseni olivat työssäopissa opiskelin siis täällä Harjussa muiden kanssa. Toinen työssäoppi oli nyt syksyn alussa seitsemän viikkoa pitkä, josta jo mainitsinkin. Seuraava työssäoppini on ensi kevään loppupuolella, jolloin tarkoitus on mennä oriasemalle töihin suorittamaan kasvattajaopintoihin kuuluva hevossiittolassa työskenteleminen. Viimeisenä vuonna, eli kolmantena opiskeluvuonna, on keväällä lähes puoli vuotta kestävä työssäoppi. Suunnitelmissani on ollut, että suorittaisin sen aikana näyttely- ja kilpahevosten hoitamisen opintoja. Suunnitelmia on tehty jo paljon, mutta paljon on vielä auki. Toivon mukaan valmistuisin hevostalouden perustutkinnosta hevostenhoitajaksi/hevoskasvattajaksi keväällä 2018.

Mitä piditte tällaisesta postauksesta?

6 kommenttia:

 1. Parempi jaksotus olisi parempi....aika raskasta lukea noin pitkiä pätkiä tekstiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kovin moni ei ajattele noin. Sillä minusta tuntuu, että postaukseni ovat olleet liiankin lyhyitä tekstin osalta.

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu postaus! Jatkossakin olisi mukava lukea tietynlaista päiväkirjaa jokapäiväisistä opinnoista, jos se vain on mahdollista :) Joka päivä ei tarvitsisi siitä kirjoittaa, mutta esim. pari kertaa kuukaudessa semmoinen yhteenveto opituista asioista olisi oikein mukava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Toivoinkin, että postaus saisi hyvän vastaanoton. Katsotaan, jospa innostuisin kirjoittamaan opinnoista lisää. Kuitenkaan en kaikkea luonnollisestikaan voi sanoa täällä blogissa. Mutta voin puhua asioista yleisessä näkökulmassa. Kommenttisi sai hyvälle tuulelle. Kiitos! :)

   Poista
 3. Voitko vaihtaa sun blogin fonttia, tätä on niin raskas lukea? Esim. Arial tai jotain.

  VastaaPoista