7.1.2017

Kevään ensimmäinen ratsastustunti

Hei kaikille! Tuntuu hurjalta miten se aika rientää. Vastahan oli syksy ja odotin joulua ja uutta vuotta innolla. Nyt on jo melkein viikko tammikuuta kulunut. Syksyllä puhuin paljon siitä, että vuonna 2017 aloitan ratsastustunnit Ratsastuskeskus Ainossa. Noh,  kaikki on mennyt nyt niin kuin suunnittelin ja olinkin eilen kauden ensimmäisellä ratsastustunnilla. En jännittänyt tuntia etukäteen lähes ollenkaan. Vain eilen kotona lähtöä tehdessäni vatsassa kiersi vähän perhosia. Mietin mm. minkä hevosen saisin ja kuinka osaan suhtautua tunnilla ratsastamiseen vuoden tauon jälkeen.

Ratsastustunti oli loppiaisen takia poikkeuksellisesti yhdeltä päivällä. Jouduin lähtemään junalle jo 10:22 ja odottamaan Pasilassa toista junaa yli puoli tuntia sunnuntaiaikataulun takia. Pakkanen paukkui ja vaikka matkalla vain kävelin junaan, vaihdoin junaa ja kävelin junalta Ainoon, kerkesivät kasvoni ja varpaani jäätyä. Ainoon saavuttuani katsoin tuntilistasta hevoseni. Minulle oli laitettu Kapu. Otin nopeasti Ratsastuskeskus Ainon nettisivujen hevosesittelystä selvää minkä näköinen tämä hevonen on ja mitä siitä on kirjoitettu. Sitten etsin sen karsinan ja huomasin hevosen todella olevan iso! Varmaan isoin, jolla olen koskaan ratsastanut. Kapu oli siis rautias puoliveriruuna. Harjasin ratsuni kaikessa rauhassa. Kellon lähestyessä yhtä laitoin vielä Kapulle suitset päähän ja itselleni kypärän, sekä hanskat käteen. Kapu saisi edellisen tunnin hevoselta satulan maneesissa. Ratsastaessa pidin vain ohutta pitkähihaista ja tarkenin sillä oikein hyvin, sillä Ainon maneesien lämpötila on aina noin +12 astetta. Kokeilutunnista viisastuneena en tällä kertaa laittanut toppatakkia! :D Molempiin maneeseihin on myös suora kulku tallista, joten ulkona ei tarvitse ollenkaan käydä. Loistava järjestely ajatellen pakkasia ja sadesäitä.


Tunnin aiheena oli askeleen lyhennys ja istunta. Näitä treenasimme käynnissä uralla ja ravissa uralla ja tehden voltteja. Teimme myös laukannostoja ja laukkaa uralla sekä pääty-ympyrällä kukin omaan tahtiin. Tunnilla sai tehdä aika itsenäisesti hommia. Opettaja neuvoi sitten kutakin ratsastajaa vuorollaan. Kapu oli selkäänkin aika iso, mutta ei mitenkään leveä. Sen askeleet olivat myös yllättävän helppoja istua. Käynnissä työskentely alkoi hyvin. Pidi ulko-ohjaa hyvin tuntumalla ja tein pientä liikettä sisäohjalla, sekä asetin kulmissa. Sain näin pikkuhiljaa Kapun päätä alemmas ja hevosta pieniksi pätkiksi kulkemaan oikein. Ravissa työskentely sujui myös omaan tasooni nähden hyvällä tuntumalla. Ainoa isompi virhe tekemisessäni tunnilla oli se, että kosketin hevosta vahingossa raipalla ja se tekikin pienen pukin. Tämän jälkeen maneesin toisessa päässä ollut lanauskone tuntui aiheuttavan säpsyjä ja pieniä väistöaskelia sen kohdalla. Näistä selvittiin toistoilla, kun pidin vain sisäpohkeen kiinni ja laitoin hepan töihin. Parin ohituksen jälkeen mitään kyttäystä ei enään ollut. Laukannostot menivät myös hyvin, jokseenkin välillä hitaasti. Laukka tuntu selkään ihanalta keinuhevos-laukalta. Vaikka seisoessani Kapun vieressä maassa se vaikutti hirmu isolta minuun verrattuna, ei minulla selässä ollut mitään ongelmia ratsun koon suhteen. Tunti meni mukavasti ja tykkäsin Kapulla ratsastamisesta. Kapu jatkoi vielä seuraavalle tunnille.

Tunnin jälkeen menin kuluttamaan aikaani hetkeksi maneesiin, kun odotin junan tuloa. Ulkona oli sen verran pakkasta, että ollenkaan etukäteen en halunnut lähteä juna-asemalle seisoskelemaan. Maneesista löytyikin sopivasti Ainon toinen tallikissa, joka pitikin minulle siellä seuraa. Se antoi silitellä ja tuli vielä puskemaankin minua, sekä syliini hetkeksi. Ihana tuttavuus. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti