28.1.2017

Pitkästä aikaa esteitä!

Heippa kaikille! Tällä viikolla on koulussa alkanut estehyppelöt minun tunneillani, sillä tarkoituksenani on suorittaa rata ykkönen näytössä ennen hiihtolomaa. Ennen tätä viikkoa olin hypännyt viimeksi työssäopissa syksyn alussa. Sekin oli vain yksittäinen kerta. Minulla on hyppääminen viimeisten neljän vuoden aikana ollut hyvin vähäistä, joten oli mukavaa päästä viimein hyppäämään ja ihan kunnolla.

Maanantaina ratsastustunnilla minulla oli ratsunani Rommi. Harjoittelimme ravipuomeja kevyessä istunnassa eri myötäyksin. Ravipuomien jälkeen vasemmassa kierroksessa tuli iso ympyrä vasemmalle pitkän sivun keskeltä. Ympyrän alussa nostettiin laukka ja laukattiin yksi ympyrä ja toinen perään jolloin hypättiin kavaletti ympyrän kaarella. Hypystä jatkettiin ympyrä loppuun ja suoraan pitkällä sivulla vielä laukkapuomin yli, jonka jälkeen siirrettiin käyntiin. Rommi oli käynnissä todella hidas ja alkuun ravissa ja laukassakin. Sain kannustaa sitä aika paljon eteenpäin, jotta saatiin tehtävät suoritettua sujuvasti. Lähestymiset kavaletille ja puomille laukassa olivat ongelmalliset johtuen löysästä laukasta. Tultiin ysen aika pohjaan ja Rommi ns. töksähti esteen eteen ennen kuin hyppäsi. Varsinaisia kieltoja ei kuitenkaan tullut.

Tiistaina hyppäsimmekin sitten ihan esteitä, sillä maanantaina illalla kävimme rakentamassa maneesiin ykkösradan seuraavaa aamua varten. Rataan kuuluu ravipuomeja normaalilla myötäyksellä ja pitkällä myötäyksellä, ravipuomien väliin tulee käyntisiirtyminen, puomien jälkeen laukka ja yksittäinen kavaletti ympyrällä kolme kertaa, ravilähestymisellä puomi ristikko pysty sarjallelävistäjälle, in and out kavaletit laukassa toisella pääty-ympyrällä, suhteutetulla välillä noin 60cm pysty ja 70cm pysty pitkällä sivulla, okseri lävistäjällä, josta vielä laukassa lyhyellä sivulla puomin yli voltilla. Menimme siis tiistaina tätä rataa osissa, mutta jokaista tehtävää harjoittelimme, poislukien viimeistä laukkavolttipuomia. Ratsastin taas Rommilla, joka osoittautuikin oikein kivaksi ratsuksi. Taas se oli hidas alussa, mutta koitin laittaa Rommia kulkemaan enemmän eteenpäin. Alkaessamme hypätä, Rommi jopa innostui hieman ja alkoi liikkua ihan mukavasti eteen. Pahimpia tehtäviä radalla olivat in and out -kavaletit sekä minulle itselleni istunnan kannalta ravilähestyminen sarjalle, jossa oli puomi ristikko ja pysty. Kaikki yksittäiset kavaletit ja esteet menivät ihan kivasti. Kerran kyllä päädyimme Rommin kanssa linjan toisen pystyn ohi, kun minun pohkeeni eivät olleet kiinni. Toisella ylityksellä päästiin hienosti yli. Hypätessä minulla on treenattavaa erityisesti pohkeissa, katseessa ja ympyröillä ohjaamisessa ja tasaisen tahdin säilyttämisessä. Hyppyihin pääsen opettajan mielestäkin kyllä yleensä hyvin mukaan,

Tiistaina ratsastmme kevyesti perään myös toiset hevoset. Mukana oli toipilaita, joita piti saada vain vähän liikkumaan. Minulla kuitenkin oli ehjä hevonen, pieni Pakki-suokki, jolla opettaja halusikin että ottaisin muutaman hypyn. Aluksi totta kai verryttelin käynissä ja ravissa, sekä tehden näiden askellajien välillä siirtymisiä. Sitten annoin hetken kävellä. Kävelyn jälkeen otin laukkaa ympyrällä molempiin suuntiin. Kun laukka tuntui hyvältä aloitin hypyt. Hyppäsin Pakin kanssa ristikkoa jonka edessä oli puomi ravilähestymisellä pari kolme kertaa. Pakki oli hyvin menossa eteen esteen jälkeen mutta sain sen vielä tässä vaiheessa kiinni, Sitten hyppäsin vielä ristikon josta jatkoin pystylle joka oli sen 70cm. Tämäkin meni hyvin. Sitten tulin vielä pitkällä sivulla risikon, pystyn ja pystyn ja lyhyen sivun jälkeen lävistäjällä vielä yhden pystyn. Tämän lävistäjällä olleen pystyn jälkeen jäin hypystä liian eteen, Pakki lähti kovaa uraa kohti, enkä saanut sitä hidastettua. Uralta se sitten ennen kulmaa kääntyi oikealle ja minä humpsahdin kyydistä vasemmalle kyljelleni alas. Poni jatkoi vähän matkaa ja onnistui saamaan ohjan jalan läpi, sitten se antoi kiinni. Minä taas en hetkeen voinut liikkua, kun sattui vasemman jalan ulkosivulle aika paljonkin. Lopulta kapusin ylös maasta, putsasin vähän itseäni ja ope punttasi minut selkään. Vasen jalkani oli kyllä niin kipeä, ette oikein voinut varata painoa sille. Ravasin ponilla vielä kierroksen vaikka se teki kipeää ja sitten käveltiin loppukäynnit. Tapahtuneen johdosta linkutin koko loppupäivän ja vähän vielä seuraavanakin päivänä. Tiistaina iltapäivän tunneilla pidin jalassa hevosten kylmäsuojaa, kun meillä oli teoriaa ratsutallin yläkerrassa.
Miten hevonen voikaan näyttää kahdessa minuutin sisällä otetussa kuvassa niin erilaiselta. Tässä ja ylemmässä kuvassa on Rommi, jolla hyppäsin alkuviikosta.

Keskiviikkona käytiinkin ryhmän kanssa maastossa. Tällä kertaa en saanut kipittelevää suokkia vaan porukan yhden rauhallisimmista kavereista, jolla löntystelimmekin viimeisinä jonossa. Suomenhevonen oli kyllä tämäkin kaveri, nimeltään Hottis. Maastossa oli ihanan rauhallista. Kävelimme ja ravasimme metsässä. Pystyin kyllä ratsastamaan, mutta jalkani oli vielä vähän kipeä. Onneksi sain maastoon rauhallisen ratsun.
Kuvassa rata 1, jota hyppäsimme tiistaina ja jonka hyppään myös näytössä. Tosin ristikon jälkeen oleva este oli pysty eikä kuvassa oleva okseri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti