6.5.2015

Pulun pesä parvekkeellani!

Tämä työ alla on kouluprojektini. Kaikki muistiinpanot ovat totta, eli pulupariskunta pesi parvekkeellani tänä keväänä. Ne munivat kaksi munaa joista kuoriutui poikaset. Tarkkailin niiden kasvua ja kehitystä, kunnes ne olivat aikuisen pulun kokoisia ja lähtivät pesästä.


Perustietoa puluista:

Pulu on kaupungeissa viihtyvä parvilintu. Se polveutuu kalliokyyhkystä. Kesykyyhkyn kolmiosainen nimi on Columba livia domestica. Hyvän suunnistuskyvyn omaavia kesykyyhkyjä voi käyttää kirjekyyhkyinä.
Pulu on väritykseltään kirjava. Siinä voi olla valkoista, mustaa ja harmaata. Väritys voi olla yksivärinen tai monivärinen. Yläperä on usein valkoinen. Pulun silmät ovat punertavia. Pulun pituus on noin 36cm ja paino noin 350 grammaa. Pulun tunnistaa myös helposti sen äänestä. Ääni on kujertava ja huhuileva. Tyypillinen "Kurrurruu" ja "Huu-uu". Kesykyyhkyllä on tarkka näkö ja se on erittäin hyvä lentäjä.
Pulu on levinnyt pesimään ympäri maailmaa. Se elää joka puolella kaupungeissa. Puluja tavataankin hyvin harvoin maaseudulla. Maailmassa on noin 17-28 miljoonaa pulua. Euroopassa pesii useita miljoonia pareja. Suomessa kyyhkyjä elää noin 40 000 paria. Niitä tavataan lähinnä Etelä- ja Keski-Suomessa. Pulut pesivät mielellään talojen reunustojen räystäiden alle, syvennyksiin ja siltojen rakenteisiin.
Pulut syövät monipuolista ravintoa. Niille kelpaavat siemenet, herneet, hyönteiset, madot ja ruoan jätteet. Ihmisten jätteet aiheuttavat kuitenkin linnuille terveysongelmia, kasvuhäiriöitä ja jopa kuolemantapauksia.Lisääntyminen:
Kesykyyhkyn muninta tapahtuu ympäri vuoden, kuitenkin pääasiallisesti kesäaikaan. Puluemo munii kaksi munaa kerrallaan. Pesä on rakennettu risuista ja on aika vaatimaton ulkonäöltään ja ominaisuuksiltaan. Sekä uros- että naaraspulu huolehtivat poikasista ja hautovat munia. Haudonta-aika kestää noin 17 vuorokautta.
Pulut ruokkivat poikasiaan kuvun pintasolujen muodostamalla "kupumaidolla". Poikaset oppivat lentämään noin 3-5 viikon ikäisinä. Äänenmurros niille tulee 1,5 kuukauden vanhoina. Silloin poikasääni muuttuu täysikasvuisen kyyhkyn kujerrukseksi. Samaan aikaan poikasille tulee "murrosikä" ja reviiri- ja pariutumiskäytöksen harjoittelu alkaa.

Pulu-vanhemmat:
1. pulu: Väritykseltään Blue chequer eli "vasaroitu harmaa". Kaulassa kiiltelevää liilaa ja vihreää. Oranssit silmät. Tämä pulu on useammin näkynyt hautomassa.
2. pulu: Väriltään musta, joka on melko harvinainen väri puluilla. Tätä yksilöä näkyi harvemmin pesällä, kun siellä oli munat. Poikasten aikaan tämä yksilö on käynyt useammin ruokkimassa niitä.Päiväkirja:
15.3.2015(kirjoitettu 18.3.)
Näin pulun parvekkeeni kaiteella istumassa. Innostuin kuvaamaan sitä. Yhtäkkiä se laskeutui parvekkeen lattialle ja käyskenteli siinä tovin, kunnes lensi pois. En silloin yhtään tajunnut, että sillä saattaisi olla pesä siellä.
17.3.2015
Löysin pulun pesän parvekkeeltani. Se sijaitsee lattialla aivan sisäseinämme vieressä puuharhapöydän alla. Pesää oli tehty risuista. Se ei ollut kovin laadukas. Näin pulun lentävän pesästä, ennen kuin olin huomannut pesän, sillä se säikähti minua(ja minä sitä). Pesässä oli vain yksi pieni valkoinen muna. Illemmalla näin, kuinka pulu lensi takaisin parvekkeemme kaiteelle ja siitä pesään hautomaan. Olen nähnyt vain yhden pulun kerrallaan, joten en voi varmaksi sanoa, että onko molemmat parin yksilöt pesäpuuhissa parvekkeellani.
22.3.2015
Joka päivä katson varovasti ikkunasta pesää kohti. Siellä on aina pulu hautomassa. Nyt hieman pidemmän tarkkailun jälkeen olen huomannut, että pesässä on välillä mustaharmaa ja välillä kokonaan musta pulu. Eli molemmat emot huolehtivat pesästä. Tänään näin, että pesään on ilmestynyt toinenkin muna. Olen niin iloinen pulujen puolesta. Nyt kaikki on niin kuin pitääkin. Valkoisia höytyviä leijailee pitkin parvekkeeni lattiaa. Ne ovat varmasti aikuisista puluista. Näin myös pesän vieressä yhden särön pulun munan kuorta. Minulla ei ole tietoa vielä mistä se on peräisin.
26.3.2015
Luin tänään pulujen värityksistä. Sain selville, että toinen parvekkeeni hautojista on väriltään Blue chequer, joka on yleisin väritys puluilla. Toinen on musta, joka taas on melko harvinainen väri. Luin myös, että poikasista saattaa tulla väriltään Blue bar, eli harmaa mustalla siipijuovalla. Jännityksellä odotan, milloin poikaset kuoriutuvat ja miten ne pärjäävät.
Viime viikonloppuna oli kovin kylmää ja on vieläkin. Tänne on saapunut takatalvi. Olen huomannut, että puluillakin on ollut kylmät oltavat hyytävässä tuulessa. Toivottavasti ne ja munat pärjäävät säästä huolimatta.
5.4.2015
Poikaset syntyivät. Niitä oli kaksi tervettä yksilöä. Ne olivat pieniä ja hyvin rumia, eivät ollenkaan söpöjä, niin kuin luulin. Niillä oli vaaleanpunainen iho ja keltaisia höytyviä siellä täällä. Puluemot lämmittävät poikasia kokoajan vuorotellen ja he syöttävät niitä suusta ja kupupussista.
12.4.2015
Pulut jättivät poikaset yksin tänään pitkäksi aikaa. Alin jo huolestua, kun emoista ei kuulunut useaan tuntiin. Onneksi viimein näin emon pesän luona.20.4.2015
Poikaset ovat kasvaneen hurjasti. Ne vievät jo koko pesän tilan. Ne liikuskelevat paljon, sukivat itseään ja alkavat olla väriltään jo todella tummia. Sulat alkavat muodostua, kohta ne jo lentävät pesästä. Aikuiset pulut ovat pitkiä aikoja pois pesältä. Ne ovat jättäneet ne jo monena päivänä yksin.
21.4.2015
Tänään en löytänyt koulun jälkeen puluja mistään parvekkeelta. Kerkesin jo luulla, että ne ovat lähteneet, mutta myöhemmin illalla näin ne taas. Ne ovat alkaneet jo liikuskella pitkin parveketta. Ne ovat myös yksin pitkiä aikoja.23.4.2015
Tänään oli kauhea tuuli. Parvekkeellani meni kaikki kalusteet ja matto ihan mullin mallin. Poikaset olivat jääneet maton alle. Ne näyttivät olevan ulkoisesti kunnossa. Täytyy vain toivoa, ettei sisäisiä vammoja ole tullut.
29.4.2015
Poikaset ovat vieläkin parvekkeellani. Pesää siellä ei kuitenkaan enään ole, joten ne etsivät suojaa parvekekapusteista. Ne ovat menneet muunmuassa auringonvarjon ja mattorullan sisään. Poikaset ovat jo lähes täysikasvuisia ja enään vain päässä näkyy keltaisia höytyviä. Poikaset ovat nyt muutaman päivän yli kolmen viikon ikäisiä. Kohta niiden pitäisi osata jo lentää.2.5.2015
Tänään, kun katsoin parvekkeelle, en nähnyt poikasia enään missään. Ne ovat ilmeisesti lähteneet. Ne olivat noin neljän viikon ikäisiä, eli juuri sen ikäisiä, kuin niiden tulisikin olla kehityskaaren mukaan. Minulle jäi hieman haikea mieli ja iso kasa pulun kakkaa siivottavaksi, mutta se kannatti. Toista kertaa en kyllä aio antaa pulujen pesiä parvekkeelleni.Yhteenveto:
Munat pesään: 15.-22.3.
Pulujen syntymä: 5.4.
Pulut pois pesästä: 2.5.
Haudonta-aika: 14-21 päivää
Poikasten kehitys pesässä: 28 päivää
Johtopäätökset: Pulujen pesiminen oli onnistunut ja netin tietojen mukainen. Aluksi yhden munan pesässä olo oli outoa, mutta myöhemmin toinenkin ilmestyi. Toinen poikanen jäi pienemmäksi kuin toinen. Sukupuolia en saanut selville yhdestäkään pulusta,

Lähteet: Wikipedia.org, viestikyyhky.fi ja oikeiden pulujen tarkkailu.

2 kommenttia:

  1. Oi ei ihana postaus! Kuvia olisi ollut kiva olla, jään seurailee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tein postauksen koulun ATK-luokassa, joten ei ollut mahdollisuutta lisätä kuvia. Laitan kuvia heti, kun voin. :)

      Poista