29.1.2017

Kaksi tuntia Ainossa ja tippuminen

Toissapäivänä olin jälleen ratsastamassa Ratsastuskeskus Ainossa Ainolassa. Viime viikon perjantaina en päässyt tunnille ollessani viikonlopun Harjussa tallia tekemässä. Siksi ratsastinkin toissapäivänä kaksi tuntia peräkkäin. Samoin ensi viikolla en pääse Ainoon, koska olen jälleen talliviikonlopussa. Sitä seuraavalla viikolla minulla onkin samoin kaksi tuntia peräkkäin, kuten tällä viikolla oli. 

Ratsastin omalla tunnillani perjantaina Doodey nimisellä pienellä ponilla. Se oli kyllä pieni! Laitoin Doodeyn kuntoo karsinassa ja lähdin maneesille vähän vaille seitsemän muiden ratsukoiden kanssa. Tunnin aiheena oli kokoaminen ja väistöt käynnissä ja ravissa. Doodey tuntui todella mukavalta ratsastaa. Se oli sopivan herkkä avuille, kun osasin pyytää oikein. Teimme pitkillä sivuilla väistöä käynnissä. Onnistuin väistöissä hyvin, kun muistin antaa väistättävän avun tarpeeksi taakse. Ravissa vaihtaessamme suuntaa teimme väistöä lävistäjän loppupuolelta uralle molempiin suuntiin. Väistöjen jälkeen nostimme tehtävän mukaan laukan ennen lyhyttä sivua ja teimme laukassa lyhyelle sivulle voltin ja siirsimme laukasta suoraan käyntiin volti jälkeen. Kulman jälkeen alkoi uusi väistö. Tätä jatkettiin jonkin aikaa. Pidin Doodeyn laukasta. Opettaja huomautti minua istumaan syvälle satulaan, jonka jälkeen homma alkoi sujua vielä paremmin. Minulle oli tainnut jäädä esteistuntamoodi päälle alkuviikon hyppäämisestä. Perusistuntaa laukassa onkin siis treenattava. Ravissa Doodeytä piti rauhoitella puolipidättein, kun Doodey rauhoittui se meni hienosti rentoa ravia. Tästä omasta tunnistani jäi erittäin hyvä fiilis.
Seuraavaksi olikin vuorossa korvaustunti heti oman tunnin perään. Ratsunani toimi Spot, yllä olevassa kuvassa oleva hevostamma. Spot olikin sitten todella haastava hevonen minulle. Se on koulutettu erittäin herkäksi istunnalle ja minulla on vielä istunnassa paljon kehittämistä. Siispä yhteistyö ei ollut helppoa. Tälläkin tunnilla teimme kokoamista ja siirtymisiä. Jostain syystä eräs tunnilla ollut hevonen oli säikyllä/villillä tuulella ja otti lähtöjä maneesin kauimmaisesta lyhyestä sivusta. Tämän yhden pelleilijän takia muutkin välillä lähtivät. Käynti- ja ravitehtävien aikaan Spot ei piitannut muiden tekemisistä. Otimme laukkaa kahdella pääty-ympyrällä, paitsi että minä en kertakaikkiaan onnistunut nostamaan laukkaa. Aluksi Spot teki totaalisen stopin kuullessaan opettajan ohjeet laukata. Sain sen kävelemään eteenpäin, mutta mitään muuta reaktiota ei pohjeapuihin tullut. Laukka-apuihin jaloistani se ei reagoinut mitenkään vaan puski käynnissä lapa edellä pientä ympyrää. Opettaja koittikin neuvoa minua nostamaan laukka istunnalla ilman pohkeita. Istuin kuulemma ryhdikkäästi, mutta liian etukenossa, joka varmasti olikin korjaamisen arvoinen asia. Minun piti tehdä puolipidäte, ajatella laukannostoa ylöspäin ja tehdä nosto istunnalla. Ei siitä kuitenkaan mitään tullut, tuntui etten osaa mitään. Ei vain onnistunut. Lopulta sain kuin vahingossa yhden kerran vasemman laukan nostettua. Aika voittajafiilis sen tuskailun jälkeen, mutta silti kummallisen epäonnistuneelta tuntui. Vaihdoimme suuntaa ja menimme kaikki keskiympyrälle tekemään ravissa ympyrän pienennystä ja suurennusta. Tämä onnistui mukavasti. Mutta kun oli aika ottaa laukkaa aluksi nostosta ei taas tullut mitään, mutta pian sain nostettua ja laukkasinkin muutaman kierroksen. Mutta sitten edessäni menevä hevonen otti lähdöt ja muutkin vähän villiintyivät. Spot ei lähtenyt alta mutta se teki ihan puskista yhtäkkiä pukin ja pysähtyi, joten tipuin selästä. Tipuin onneksi pehmeästi ja Spot pysyi paikallaan. Nousin reippaasti ylös pitäen yhä ratsuni ohjista kiinni. Muut eivät tippuneet ja tilanne rauhoittui nopeasti. Ope punttasi minut selkään ja jatkoimme ympyrää ravissa. Muutamat ottivat vielä laukkaa ympyrällä, jonka jälkeen siirryimme kokouralle ravaamaan loppuraveja. 

Minulle jäi tun nista aika pettynyt fiilis, tuntui oikeasti etten vain osaa ratsastaa. Välillä kun ei ollut mitään vaikutusta saada Spottia pohkeista eteen tai sivuille. Mietin tunnin lopussa etten haluaisi tätä ratsua enää, mutta näin jälkikäteen ajateltuna olisi vain hyvä, että pääsisin treenaamaan omaa ratsastustani sen kanssa. Oma lähestymistapani oli tälle kyseiselle hevoselle vain väärä. Pitää kokeilla toista tapaa, vähemmän jalkaa enemmän istuntaa. Ja istunnan treenaamisessa minulla onkin työtä. Tunnin jälkeen hoidin Spotin ja sen varusteet sekä omani. Kellon ollessa jo yli yhdeksän illalla junat kulkivat harvemmin. Olinkin kotona perjantain tallireissun jälkeen vasta puoli tuntia vaille keskiyön.
Kaksi viikkoa sitten kävin Horze Vantaan remonttialesta ostamassa itselleni Ainon tunneille käyttöön ratsastussaappaat, niihin saapastuet, sekä kouluraipan. Toissapäivänä nämä uudet saappaat olivat minulla ensimmäistä kertaa ratsastaessa jalassa. Ne tuntuivat jalkaan hyvältä, mutta pohja oli jalustinta vasten tosi liukkaan oloinen verrattuna tallikenkiin, joilla ratsastan muulloin. Havahduin, että minun pitää todella opetella pitämään kantapää alhaalla ja istumaan oikein. Kyllä se tästä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti