11.10.2015

Heijastimet käyttöön!


Syksy on jo pitkällä ja heijastinkausi on alkanut. Heijastimien käytöstä tulee vastaan mainoksia joka paikassa. Poliisi ja ratsupoliisi muistuttavat heijastimien tärkeydestä facebook:ssa ja muualla, eikä syyttä. Minä todella arvostan ihmisiä jotka käyttävät heijastimia itsellään ja lemmikeillään. Muut tiellä liikkujat huomaavat heijastimilla varustetut ihmiset ja eläimet(koirat, hevoset yms.) paljon kauempaa ja paremmin, kuin ilman heijastimia liikkuvat. Heijastimien käyttö edesauttaa siis kaikkien tiellä liikkujien turvallisuutta. En voi ymmärtää miksi heijastimen käyttö on joidenkin mielestä noloa. Minun mielestäni heijastimet ovat jopa hyvän näköisiä itseni ja muiden päällä. Tänä syksynä aloitin heijastimien hankinnan jo erityisen ajoissa tallin vaihdon takia. Varsinkin pienemmillä teillä joissa on mäkiä ja mutkia eikä jalkakäytävää on jalankulkijan todella vaarallista liikkua hämärällä ja pimeällä. Juuri tälläinen kuvailemani tie on 700 metrin matkani bussipysäkiltä tallille, eli melkein kilometrin matka. Siksi minun tallilaukun vakiovarusteisiin kuuluukin perinteinen heijastinliivi, jousiheijastin ja pian taskulamppu. Päivällä/iltapäivällä tallille kävellessäni en ole vielä kokenut näitä tarpeellisiksi, mutta illalla 19-21 aikaan on jo todella pimeää. Kun lähden tallilta, pistän aina heijastinliivin takkini päälle ja jousiheijastimen tien puoleiseen ranteeseen. Täten haluan ehkäistä vaarallisia tilanteita tallimatkoillani.

Olen myös itse valppaana autojen suhteen. Pyrin keskittymään kävelemiseen koko matkan vaikka välillä tuleekin katsottua puhelinta. Toinen asia, joka häiritsee havainnointikykyä, on musiikin kuuntelu. Jos kuuntelen musiikkia liikenteen seassa, on minulla aina vain toinen nappikuuloke korvassa. Näin pystyn kuulemaan edes toisella korvalla ympäristön ääniä. Paras ja turvallisin vaihtoehtohan olisi olla kuuntelematta musiikkia ollenkaan. Valitettavan usein näkee nuorisoa kulkemassa ihan omissa maailmoissaan kuulokkeet korvilla, jolloin he eivät havainnoi ympäristöään juuri ollenkaan. En tiedä kuinka monta läheltä piti -tilannetta on tämän takia jo tapahtunut, saatika kuinka monta onnettomuutta, mutta toivon että ihmiset nyt pimeän ja liukkaiden kelien aikaan kiinnittäisivät huomiota kulkemiseensa tuplasti paremmin kuin kesäaikaan.

Myöhemmin kovemmilla pakkasilla alan käyttämään ratsastustoppahaalaria. Ostosreissulla minulla oli ehdoton kriteeri, että haalarissa pitää olla hyvät heijastimet. Onneksi löysinkin sellaisen haalarin melko nopeasti. Lisäksi talviratsastussaappaissani on ulkosivuilla tarroissa heijastimet. Nehän eivät näy minnekkään haalarin lahkeiden alta, mutta ennen haalarin käyttöä niistä voi olla etua. Heijastavat hanskat eivät olleet välttämättömyys minulle muiden heijastimien lisäksi, mutta ei niistä haittaakaan ole. Aina pitää muistaa, että pukee mieluummin liikaa heijastimia kuin ei ollenkaan.

Heijastava ratsastushaalarini edestä ja takaa, sekä talviratsastushanskani.

Talviratsastussaappaissakin on heijastavia yksityiskohtia.

Haluan myös turvata eläinystäväni, siksi ostin hoitoponilleni Roosalle Hööksistä oranssin heijastinriimun. Jos minulla olisi oma hevonen pitäisin sillä talvikaudella aina ulkona heijastinriimua. Loimet pyrkisin valitsemaan niin, että niissä olisi jotain heijastavaa. Ratsastusloimi pitää ainakin maastossa olla heijastava. Samoin jalkoihin kannattaa laittaa heijastavat suojat ja/tai bootsit maastoon, sillä neljästä liikkuvasta jalasta havaitsee helposti kyseessä olevan hevosen. Koirallani Jalolla käytän aina pimeällä ja pakkasilla heijastintakkia, jotta muut huomaisivat hänet paremmin. Jalon valjaissa ja hihnassakin on heijastinnauhaa, mutta ne on jo aika kuluneita. Pitäisi ostaa uudet jossain vaiheessa. Jalo on minulle yksi rakkaimmista asioista maailmassa, en halua menettää häntä turhaan vain koska muut eivät erota koiraani pimeässä. 

Tässä ei ole vielä kovin pimeää, mutta Roosa-ponin heijastinriimu erottuu hyvin tummasta ponista.


Huolehdin omalta osaltani itseni ja muiden turvallisuudesta pimeällä, huolehdithan siis sinäkin? Käytäthän heijastinta, se voi pelastaa itsesi ja rakkaidesi hengen! :)

2 kommenttia:

 1. Tärkeä asia ihana kun muistitit tästä. Löysin blogisi vasta äsken ja on kyllä ihan super hyvä. Osaar kirjoittaa asiallista tekstiä mutta silti se ei ole tylsää vaan just mielenkiintoista luettavaa. Jatka samaan malliin��
  T:salla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentistasi! Ja anteeksi viipynyt vastaus.

   Poista