30.7.2016

Takaisin "keskelle ei mitään"

Viimeisimmästä postauksesta on taas vähän aikaa, sillä minulla ei ole ollut jaksamista alkaa kirjoittelemaan vaikka kuvia olen saanut paljon ja mukavia aiheitakin olisi päässä muutamiakin. Eilen perjantaina 29.7. pääsin tämän postauksen alkuun. Minulla alkoi tosiaan kesätallijakso Harjussa 18.7. eli viime viikon maanantaina. Täällä olen kerennyt tekemään jo vaikka ja mitä. Pääsin mm. tapaamaan hoitohevostani Monnia pitkästäaikaa kesäloman jälkeen. Kesätallijaksollani täällä Harjussa on vain minun luokkani hommissa ja muutamia opettajia, sekä muuta henkilökuntaa. Alkukesästä täällä oli muita opiskelijoita kesätallijaksollaan. Hoidamme tällä jaksolla Harjun tallia, huolehdimme hevosten laiduntamisesta, kuten laitumien vaihdosta, vesistä ja ravinteista. Lisäksi hoidamme talliympäristöä mm. siimaleikkurilla. Olenkin päässyt siimaamaan jo kolmena päivänä. Se on ollut mukavaa puuhaa, kun huomaa työnsä tuloksen välittömästi eli siistityt heinikot. On myös ollut kiva oppia käyttämään sitäkin työkonetta. Siimaaminen tässä helteessä kumisaappaissa, pitkissä housuissa ja pitkähihaisella, sekä hanskat kädessä on ollut todella hiostavaa. Nämä runsaat vaatteet pitää olla sen takia, että sitä ruohoa ja muuta kasvillisuutta lentää paljon siimaajan päälle ja jotkin korret tekevät jopa kipeää singahtaessaan voimalla. Myös nokkospuskissa rämytessä ihon peittävistä vaatteista on hyötyä.
Yleensä teemme aamulla puoli kahdeksan aikaan tallissa päivän työjaon. Osa jää talliin hoitamaan hevosia, jotka eivät voi laiduntaa tai ovat loukanneet itsensä/muuten kipeitä. Osa lähtee siimaamaan ja osa jakamaan vesiä traktorilla laitumille ympäri Harjun aluetta. Minä pääsin eilen ensimmäistä kertaa vesikierrokselle mukaan ja pääsinkin kuljettajaksi opettelemaan ajoa. Alun hallintalaitteiden ja toimintajärjestyksen kertaamisen jälkeen ajaminen alkoi sujua mielestäni todella hyvin. Vesien jaossa tuli paljon pysähdyksiä, liikkeelle lähtöjä, sammuttamista ja käynnistämistä, sekä käännöksiä. Kierroksen puolessavälissä vesi loppui peräkärrystä, joten minun piti ajaa traktori vesipisteelle ja peruuttaa vesihanan luokse. Peruutin vesipisteelle ensimmäistä kertaa, enkä ollut aiemmin lähes ollenkaan ehtinyt treenata traktorin peruuttamista peräkärryn kanssa. Kuitenkin peruuttaminen sujui yllättävän hyvin. Pari kertaa minun piti ottaa eteenpäin, mutta peruutus sujui ilman linkkuun menoa suhteellisen sujuvasti. Vesikierros oli siis hyvää treeniä traktorin ajonäyttöä varten, joka onkin tulossa kesäjakson lopussa. Vesikierroksella tyhjensimme vesiastiat, pesimme ne ja täytimme puhtaalla vedellä. Samalla tarkastimme aina, että hevoset voivat hyvin, eikä niillä ole haavoja.
Pääsin myös ajamaan Gatoria heti ensimmäisenä maanantaina, kun näytin T-ajokorttini tallimestarille. Pelkääjän paikalta Gatorista otettu kuva on yllä vasemmalla ja traktorista otettu oikealla. Gatoria on huomattavasti yksinkertaisempi ja helpompi ajaa kuin traktoria. Opin Gatorin käytön yhdestä kerrasta, mutta traktorilla ajaminen vaatii vielä rutiinia ja peruuttaminen harjoitusta.
Päiväni ovat nyt kesäjaksolla joko 7:30-16:00 tai 7:30-11:00 + 16:00-17:30. Myöhemmin ilmoittamani aika on siis tallivuorolaisten aika. Ensimmäinen on päivävuoro, johon kuuluu mm. siimaamista ja muita talliympäristön töitä ja tallin pesua. Kävin siis myös useampana päivänä pesemässä ravitallia painepesurilla lattiasta kattoon. Aamutalli on kello 6:00 ja iltatalli kello 20:00. Sovimme porukan kesken ketkä menevät milloinkin. Menemme aina pareina ja jokainen tekee noin kerran viikossa aamu- ja iltatallin, joskus kaksi kertaa. Päivät pyörivät samojen asioiden ympärillä. Meillä on siis vain käytäntöä, teoriaa ja oppiaineita kesäjaksolla ei ole ollenkaan. Minun kesäjaksoni kestää neljä viikkoa, johon kuuluu kaksi viikonlopputallia, joista toinen on tänä viikonloppuna. Viikonlopputallin jälkeen meillä on seuraava viikonloppu + sen jälkeiset maanantai ja tiistai vapaata ja koulu jatkuu taas keskiviikkona. Olen päässyt myös pari kertaa liikuttamaan Harjun hevosia. Ratsastuksista on mukavasti kuvia ja teenkin niistä postauksen pian. Jos teille heräsi jotain kysyttävää kesäjaksosta tai muusta, vastaan mielelläni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti