17.3.2016

Koulupäiväni (Torstai 17.3.)

Aamu alkoi herätykselllä 7:00. Puin ratsastusvaatteet päälleni, otin D-vitamiinin ja tein muut aamutoimet. Noin 7:15 lähdin kohti ravintola Auraa syömään aamupalaa. Söin kaksi sämpylän puolikasta kinkulla ja kurkulla. Juomaksi valitsin mehun. Aamupalan syötyäni lähdin tutustumaan Hukkasen tallin tarhoihin, sillä en ollut aiemmin ollenkaan sillä suunnalla käynyt. Kello 7:45 suuntasin ratsutalliin, koska 8:00 alkoi aamun ensimmäinen tunti. Aiheena oli ratsastusta ja esittämisharjoituksia. Sain hevosekseni Monni-suomenhevosen. Monnista on kaksi kuvaa ihan ensimmäisenä tässä postauksessa. Lähdin laittamaan Monnia kuntoon samantien. Nappasin hiittiloimen, satulan, vyön, suojat ja suitset mukaan Monnin karsinan luo, joka oli toisessa päässä tallia. Seuraavaksi harjasin hevosen päästä kavioihin ja otin hännästä roskat pois. Täällä Harjussa ollaan todella tarkkoja, että hevoset hoidetaan hyvin ja ne ovat joka paikasta oikeasti puhtaita. Sitten satula selkään, vyö kiinni ja säädin jalustimia sopivammiksi itselleni. Laitoin tässä vaiheessa hiittiloimen Monnin ylle ja menin etsimään opettajaa, jota ei kuitenkaan löytynyt. Hän oli kuulemani mukaan jossain kokouksessa, joka kesti vähän pidempään. Palasin hevosen luo ja laitoin suitset päähän. Odotimme koko ryhmä hevoset valmiina ainakin 15 minuuttia opettajaa saapuvaksi. Sitten hän tulikin ja saimme vielä kuulolaitteet korvaamme, joita käytämme lähes poikkeuksetta täällä Harjussa ratsastaessamme.

Lähdimme maneesiin niin, että tulin Monnin kanssa jonon viimeisenä. Suljin tallin oven perässä ja myös maneesin oven sinne päästyämme. Sitten sytytin valot maneesiin. Monni odotti oikein kiltisti ohjien päässä kun touhusin ovien ja valojen kanssa. Seuraavaksi laitoin hiittiloimen maneesin kaiteelle ja lähdin kävelyttämään hevosta maasta käsin, kunnes opettaja saapui maneesiin. Opettajan tultua aloitimme esittämisharjoitukset. Talutimme hevosia käynnissä ja ravissa, sekä harjoittelimme pysähtymistä ja hevosen oikeaa seisomisasentoa. Kun harjoitukset olivat mallillaan siirryimme ratsastuksen puolelle. Menimme kaartoon, nousimme hevosten selkään ja lähdimme kävelemään uralle. Kuitenkin alkukäyntien aikana katolla kolisi jotain, ehkä lumi, joka sitten säikäytti neljä kuudesta hevosesta. Monni ei onneksi kuulunut säikähtäneisiin. Silti harmillisesti yksi ratsastaja tippui ja toinen ilmeisesti säikähti pahasti. Molemmat lähtivät hevosten kanssa talliin opettajan ohjeesta hetken kuluttua tapahtuneesta. Tunti jatkui tapahtuneen jälkeen suhteellisen normaalisti neljän ratsukon voimin. Harjoittelimme käynnissä asettamista ja menimme vähän ravia suoralla uralla. Kävimme myös ravaamassa pääty-ympyrällä molempiin suuntiin samalla harjoitellen asetusta sisään päin. Tunti ei ollut mitenkään ihmeellinen. Kaikki sujui hyvin. Monni oli todella mukava ratsastaa. Se oli kevyt edestä ja herkkä avuilleni. Ainoa mikä jäi vaivaamaan tunnilla oli, kun Monni ei malttanut oikein seisoa paikallaan sitä harjoitellessamme. Joka tapauksessa Monni on yksi mukavimmista suomenhevosista joilla olen ratsastanut. Itse en rodusta hirveästi tykkää, mutta Monni kuuluu niihin mukaviin suokkeihin.

Talliin palattuamme otin Monnilta suitset pois, jonka jälkeen laitoin sen riimusta kiinni seinään. Sitten otin hiittiloimen, satulan ja suojat pois. Laitoin varusteet karsinan ulkopuolelle ja harjasin Monnilta varusteiden jäljet pois. Putsasin varusteet huolella ja vein ne paikalleen. Kun kaikki olivat valmiita, sovimme opettajan kanssa seuraavasta tunnista, joka olisi siis iltapäivällä eikä perjantaina aamulla. Saamme tästä muutoksesta johtuen huomisen aamun siis vapaaksi.
Pääsimme aamupäivän ratsastustunnilta syömään noin 11:05. Kävin ruokailemassa jälleen Aurassa ja sen jälkeen menin vaihtamaan ratsastusvaatteet rennompiin tallivaatteisiin. Kello 11:50 alkoi päivän ensimmäinen tallivuoro, tarhanvaihto, jossa loimitimme ulos menevät hevoset ja veimme ne tarhoihin. Kello 12:30 alkoi aamuisen ratsastustunnin opettajan pitämä hevosten siistimistunti. Saimme jokainen hevosen, jolle piti tehtä puoleen harjaan sykeröt. Kun sykeröt oli tehty ja opettaja oli nähnyt ne sai lähteä. Minä tein tallin yhdelle isoimmista hevosista sykeröitä. Kyseessä oli puoliverinen Alvar, hellyyttävä iso poju. Sidoin hevosen kiinni ja otin tuolin karsinaan avuksi, sillä itsehän olen todella lyhyt, vain noin 155cm. Aloitin jakamalla harjan tasaisiin osiin, sitten tein tiukat letit ja laitoin ponnarit lettien päihin. Lettien kääntäminen tuotti hieman vaikeuksia, sillä harjan päät tuppasivat irvistämään sykeröstä. Olen silti todella tyytyväinen tuotoksiini. Olen kehittynyt huomattavasti nyt näiden parin letityskerran aikana. Opettaja tarkasti työni ja sanoi myös, että olen kehittynyt. Pääsin lähtemään tunnilta jo 13:15, vaikka tunti olisi periaatteessa kestänyt puoli neljään asti. Ihan hyvä päästä välillä asuntolalle lepäämään.
Päivän viimeinen koulujuttu alkaa 16:00. Silloin on taas tallivuoro ryhmälläni. Iltapäivän talliin kuuluu hevosten haku tarhoista, heinien jako, tarvittavien hoitojen ja lääkintöjen teko, sekä väkirehujen jako. Tallissa menee noin tunti tai vähän yli. Olen yleensä asuntolassa viimeistään 17:30 tallin jälkeen. Loppupäivä onkin vapaata. En vielä tiedä mitä teen silloin, mutta luultavasti katson tietokoneelta jotain sarjaa ja lepään. Huomisaamu on tosiaan vapaana kahteen asti, sillä teimme aamutunnit tänään kahden tallivuoron välissä. Nyt käyn hakemassa pizzan uunista ja rupean syömään. Tämänlaista opiskelijaelämää täällä on. Päivissä on samantapainen kaava joka päivä, mutta mikään päivä ei ole koskaan samanlainen ja kaikkeen pitää varautua. Sellaista se on olla hevostenhoitaja. :)

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Sinullakin on todella hieno blogi ja hieno hevonen! :)

      Poista
  2. Tosi kiva postaus! Kiva kun jaksot kertoa tarkasti touhuistasi. Laitoin muuten sähköpostia! :)
    T. Miranda

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon. Yritän parhaani mukaan panostaa postauksiin ja blogiin muutenkin. Huomasin viestisi vasta eilen, pahoitteluni viiveestä.

      Poista
  3. Kiva postaus! :)
    Etsiskelen itse tet - paikkaa ja mietin Hippossportia yhdeksi vaihtoehdoksi. Luin sun siitä tekemän vanhan postauksen ja mietin vain että mahdoitko kysyä ottavatko he sinne kesätöihin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista! HippoSportissa oli todella mukavaa, suosittelen sitä paikkaa kyllä. Kyisyin kesätöistä ja ainakaan silloin he eivät ottaneet. Tilanne voi tietysti nyt olla toinen. :)

      Poista