14.3.2016

Esittelyssä Harjun opk, osa 2


Esittelysarjan toisessa osassa esittelen Harjun tallit. Harjun alueella on kaiken kaikkiaan kuusi tallia, joista kaksi on opetustalleja, kaksi yksityistalleja, yksi vähän näiden väliltä ja yksi opetalli. Harjussa on yksi ratsuhevosille tarkoitettu talli, ratsutalli, ja yksi ravihevosille tarkoitettu talli, ravitalli. Seuraavien kuvien jälkeen tarkemmat selitykset talleista. Yllä on koko Harjun alueen kartta. Kuvaa klikkaamalla saat sen isommaksi ja tarkemmaksi.

Ravitalli
Vuonna 1889 valmistunut navetta muutettiin Harjun raviopetushevosten talliksi vuonna 2003. Tallissa on 26 karsinaa, joista neljä voi yhdistää varsomiskarsinoiksi, niin että tallissa on 22 normaalia karsinaa ja 2 varsomis-/varsakarsinaa. Tällä hetkellä tallissa on molemmat varsakarsinat. Tallissa on kaksi pesupaikkaa, loimi-/kuivatushuone, valjashuone, kengitystarvikkeiden varasto, toimisto, wc:t, lantala, ajokärryjen säilytystilat ja heinä- ja rehuvarastot. Yläkerrassa on valjastyöopetuksen tilat ja heinäpaaleja.
Vasemmalla on ravitalli ja oikealla KR-talli.
Ravitallin tarhoja. Toisessa paikassa on vielä neljä tarhaa lisää. Yhteensä tarhoja on 9.

Ratsutalli
Ratsutallissa asuvat Harjun ratsastuskäytössä olevat opetushevoset. Talli on rakennettu vuonna 1984, sitä on korjattu 2000-luvulla. Aiemmin rakennus oli konehalli. Ratsutallissa on 34 karsinaa. Tallin ja hevosten hoidosta vastaa lähes täysin oppilaat tallimestareiden ohjeiden mukaan. Ratsutallissa on kolme satulahuonetta, pesuhuone ja kuivaushuone, toimisto, wc:t, kaksi pesupaukkaa, heinä- ja rehuvarastot ja lantala. Yläkerrassa on yksi luokkahuone, työntekijöiden toimitiloja ja hevosten väline varasto.
Oikealla edessä ratsutallin ihmistenovi. Vasemmalla kauempana on vierastallin pääty, jossa on kengityspaja.
Ratsutallin tarhoille on hieman pidempi matka, mutta siihen tottuu pienessä hetkessä. Tarhoja on yhteensä 12.

Vierastalli
Vierastalli on tallirakennuksista uusin. Sen toisessa päässä sijaitsee kengityspaja. Vierastalli on valmistunut vuonna 2013. Tallin 16 karsinapaikkaa ovat opiskelijoiden ja vieraiden hevosten käytössä. Hevoset siellä hoidetaan omatoimisesti. Talli on minun aikanani ollut lähes aina tyhjillään. Välillä siellä on ollut 1-3 opiskelijoiden hevosta, kerran kaksi opetushevosta asui siellä, mutta siitä käytännöstä luovuttiin, kun hevoset saatiin mahtumaan opetustalleihin. Viikonloppukisojen aikaan hevosia majoitetaan vierastalliin. Vierastalli sijaitsee ihan ratsutallin vieressä.

Opetalli
Opetallista en paljoa osaa sanoa. Opetalli on yllä olevassa kuvassa vasemmalla oleva rakennus, oikealla on ravitalli. Opetallissa asuu yksityisiä hevosia, käsittääkseni Harjun opettajien hevosia.

Hukkasen talli
Talli on vanha Harjun ravitalli. Se on rakennettu vuonna 1893. Nykyään talli on yksityisille hevosille. Tallissa on tilaa 24 hevoselle. Tallia ylläpitää Jukka-Pekka Hukkanen. Olen muutaman kerran käynyt Hukkasen tallissa sisällä. Siellä on hienot vanhanaikaiset karsinaelementit, jotka ylläpitävät historian havinaa. Ensivaikutelmalta talli vaikutti oikein toimivalta kaikin puolin. Hukkasen tallissa asuu muutamia opiskelijoiden hevosia.

KR-talli (Tiilitalli)
Tiilitalli on rakennettu 1938. Se toimi aikoinaan sikalana. Vuonna 2009 vietettiin tallin avajaisia. Tallissa on 20 karsinaa yksityisille hevosille. Tallia pitää yrittäjä Kaisa Räsänen, joka on itsekin valmistunut Harjusta. KR-tallissa on hienot modernit karsinaelementit. KR-tallissa asuu muutamia opiskelijoiden hevosia.
Tässä näkyy KR-tallin tarhoja ja kävelytyskone. Toinen kävelytyskone sijaitsee ratsutallin ja vierastalli vieressä.

Mitä haluaisitte, että esittelen Harjusta erityisesti?
Tulossa on vielä ainakin hevosten liikutusmahdollisuudet(kenttä, maneesit, maastot, ravirata), sekä oppilaiden opetustilat.

4 kommenttia: