25.10.2014

Onnistumisia tunnilta

Tervehdys! Olin äsken ratsastustunnilla kahden pitkän viikon jälkeen. Fiilis on loistava! Pääsin viimein satulaan. Tuntilistasta sain tietää, että ratsastan tänään Vektorilla maneesissa. Tunnin aiheena oli puomit. Vektor oli jo maneesissa edellisellä tunnilla, joten kiertelin tallia ja kävin moikkaamassa Pimu-suomenhevosta.


  Tunti alkoi alkukäynneillä, kuten aina. Laitoin Vektorin heti alusta asti reippaaksi, koska tiesin, että sen tapana on olla usein vähän tahmea. Sitten otettiin ohjat tuntumalle ja alettiin ylittämään kahta punaista maapuomia lyhyellä sivulla käynnissä, joista molemmista oli toinen pää hieman korotettu. Niiden väli oli noin kuusi metriä. Vektor kolautteli vähän jalkojaan niihin, koska en ratsastanut tarpeeksi. Pian siirryimme kevyeeseen raviin, jossa tulimme samoja puomeja kooten hevosta. Tavoitteena oli saada hevoset nostelemaan jalkoja hyvin. Ravissakin tuli pari kolautusta, mutta nyt paljon paremmin onnistuin ratsastamaan Vektoria. Sitten vaihdoimme suuntaa ja tulimme harjoitusravissa samaa tehtävää. En oikein onnistunut aina istumaan hyvin satulassa ihan suorillakaan urilla. Minun täytyy treenata erityisesti tätä harjoitusravissa istumista. Kuitenkin puomit ulittyivät hienosti. 
  Maneesin ulko-oven läheisessä kulmassa sain tehdä kunnolla töitä, ettei Vektor oikaise. Vaihdoimme taas suuntaa ja tulimme samalla tavalla harjoitusravissa puomit, joiden jälkeen nostimme laukan ja laukkasimme koko pitkän sivun. Onnistuin siirtymisissä erittäin hyvin. Olin saanut Vektorin tarpeeksi reippaaksi. Lopulta tulimme laukassa nämä puomit. Istuin kouluratsastusasennossa kokotehtävän ajan kuten pitikin. Vektor kolautti kerran puomiin, mutta muuten meni hyvin. Opettaja neuvoi minua vielä aktivoimaan laukkaa hieman. 
  Oli upeaa, kun ratsastus onnistui tällä kertaa niin hyvin. Ajattelin koko tunnin asentoani ja sitä, että ratsastan enkä vain istu selässä. Tästä johtuen kyynärkulmani pysyi hyvin, istuin syvällä satulassa kantapäät alhaalla ja jalat oikealla paikallaan. Vilkuilin aina välillä peileistä asentoani. Vektor liikkui reippaasti avuillani ja jopa pyöreänä lähes koko tunnin ajan, kun löysin oikean tavan ratsastaa. Mikä ihana onnistumisen tunne! 
  Vaihdoimme tehtävää. Keskellä kenttää oli kaksi puomia pitkän sivun mukaisesti. Niiden väli oli 16 metriä. Jälkimmäisestä opettaja teki pienen kavaletin. Tulimme puomin ja kavaletin laukassa yksi kerrallaan oikeassa kierroksessa. Ensin sanoin veikkauksen opettajalle monella laukka-askeleella tulen tuon välin, kuten muutkin. Sanoin: "neljällä". Aloitin tehtävän. Vektor nosti laukan hyvin, mutta kääntäminen lyhyeltä sivulta ei ollutkaan niin vaivatonta. En tainnut tarpeeksi valmistella sitä. Vektor tuli huonosti sisään, josta johtuen homma nemi vähän plörinäksi. Kuitenkin viisi tasaista laukkaa tuli väliin eli yksi liikaa. Sen jälkeen tulin tarkoituksella viidellä. Se onnistui hyvin. Sitten vielä kolmannen kerran ja tällä kertaa neljällä askeleella piti tulla. Kevensin istuntaani jo ennen tehtävää ja puomin jälkeen lisäsin laukkaa niin, että sain halutut neljä laukka-askelta väliin. Opettaja kehui suoritustani. Hän kertoi myös, että Vektorilla on tapana tarjota viides pieni laukka-askel juuri ennen kavalettia, mutta onnistuin hienosti ratsastamaan niin, että sitä ei tullut.
  Lopuksi loppuravit uralla ja vähän pääty-ympyröitä. Yritettiin saada hevosia myötäämään eteen ja alas. Kun tuntui hyvältä voisi siirtää käyntiin. Vektor kuitenkin melkein jopa juoksi ravissa altani pois, joten jouduin työstämään sitä vielä paljon. Ympyröillä asettamista ja suorilla pidätteitä. Lopulta vektor myötäsi rauhassa ja siirsin sen käyntiin. Kävelimme pitkin ohjin aika kauan. 
  Sitten ratsastuksenopettajani avasi maneesin oven ja sanoi, että voisimme ratsastaa tallin eteen. Se kuulosti hyvältä. Vähän maastoa loppuun. :)
  Tallissa otin Vektorista muutamia kuvia. Jotkin onnistuivat, toiset taas eivät, koska tallissa oli taljon hälinää juuri tunnin jälkeen. Sitten otin varusteet pois ja loimitin Vektorin.
  Nyt onnistuneen tunnin jälkeen on mahtava fiilis. Kohta alan seuraamaan lähetystä Helsinki Internatiomal UB Horse Show'sta. Huomenna menenkin paikan päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti