11.10.2016

Annoin varsoille mahdollisuuden

Tänä lukuvuonna annan vielä enemmän kaikkeni opiskelulle, jotta valmistuisin kolmantena vuonna hevosalan ammattilaiseksi, hevoskasvattajaksi. Viime viikolla päätin vaihtaa hoitohevoseni Monnin toiseen. Monnissa ei kuitenkaan ole ilmennyt mitään vikaa ja pidän siitä paljon. Jos en olisi hevoskasvattaja, en olisi vaihtanut sitä pois. Sain omasta toiveestani uudeksi hoitohevosekseni tämänkesäisen ratsuvarsan, sillä haluan päästä tutustumaan varsoihin lähempää ja opetella käsittelemään niitä. Samalla sain varsan emänkin luonnollisesti hoidettavakseni. Pyrin nyt käymään kolme kertaa viikossa käsittelemässä varsaa. On innostavaa, sekä hyvin mielenkiintoista päästä seuraamaan sen kasvua ja kehitystä, sekä päästä vaikuttamaan itsekin siihen. Uusi hoitohevoseni on siis tänä kesänä syntynyt tammavarsa. Se on Harjun oppimiskeskuksen tamman Dora Darlingin varsa, eli Harju on varsan kasvattaja. Nimekseen varsa on saanut Diamond Hill's. Sen isä on huippuori Concreto. Rodultaan Diamond on lämminverinen ratsuhevonen eli puoliverinen vielä tarkemmin varsa on FWB eli suomalainen puoliverinen. Se syntyi juuri päivää ennen, kun minulla alkoi kesäloma, 2.6.2016. Varsa muistuttaa kovasti emäänsä Doraa. Sen todennäköinen väritys on punarautias. Päässä sillä on myös lähes samanlainen merkki kuin emällään.

Viime viikolla kävin torstaina ensimmäistä kertaa hoitamassa Doraa ja varsaa. Harjasin ensin Doran. Sen jälkeen siirryin varsan harjaukseen. Harjasin varsan päästä kavioihin ja koskettelin sitä kaikkialta, mm. korvista. Mitään kosketusta Diamond ei aristellut. Se antoi laittaa riimunkin päähän ihan ilman ongelmia. Nostelin lopuksi vielä kaikkia jalkoja. Varsa nosti hyvin kaikki jalat, eikä yrittänyt potkiakaan, mutta jalkojen ylhäällä pito ei vielä onnistunut paria sekuntia pidempään. Nyt maanantaina kävin myös käsittelemässä varsaa. Laitoin sille riimun, harjasin kokonaan ja nostelin jalat. Tällä kertaa en yrittänyt pitää jalkaa ylhäällä paria sekuntia pidempään viimekerrasta viisastuneena, jottei varsa ahdistu. On ihanaa päästä osaksi nuoren varsan elämää, totuttamaan sitä käsittelyyn ja opettamaan sille isojen hevosten tapoja. Saatan myöhemminkin laittaa aina välillä tänne minun ja Diamondin kuulumisia, jos vain tahdotte.

Teen uusille hoitohevosilleni esittelysivun mahdollisimman pian.
Viime viikolla Harjuun palattuani minulla on alkanut opiskelu painottua yhä enemmän hevoskasvatukseen. En ole vielä kertaakaan vieraillut ratsutallissa oppituntien takia vaan kaikki hevosten kanssa puuhailut ovat olleet ravitallissa. Olen jo kaksi kertaa ollut ajotunnilla. Molemmilla tunneilla ajoin lempiravihevosellani, joka on kuvassa ylhäällä. Minua ei oikein ajaminen kiinnosta, mutta jos saan ajaa tällä hevosella on kärryttely jopa ihan mukavaa. En näe menoani kyllä mitenkään raviurheiluna, enemmän ajattelen sitä valjakkoajona näin ratsuihmisenä. Ajotuntien jälkeen olemme ryhmän kanssa vielä käyneet opettamassa vuoden vanhoja varsoja ajolle. Toista varsaa on aina ohjasajettu ja toisella on jo kärryt perässä sekä kuski kyydissä, mutta molemmilla on vielä taluttajat molemmin puolin liinan kanssa. Pääsin itse kerran taluttamaan kärryt perässä olevaa varsaa ja toista pääsin ohjasajamaan takaa. Muilla kerroilla olin vain kävellen mukana matkassa, sillä ryhmässä oli enemmän henkilöitä, kuin tehtäviä sillä hetkellä. Minulla on myös ollut ihan hevoskasvatukseen liittyviä tunteja. Olen niillä päässyt hoitamaan 1-2 vuotiaita suomenhevos- ja lämminveriravurivarsoja, sekä harjoittelemaan niiden kanssa hevosen esittäistä näyttelyssä. Se on ollut oikein mukavaa. Yksi päivä myös irtojuoksutimme kaksivuotiaita suokkeja ja totutimme sitten niitä satulaan liinan kanssa. Olen päässyt nyt näkemään ja tekemään paljon uutta, samalla olen jopa oikeasti kiinnostunut nuorista hevosista. Nimittäin alussa kasvatuksen valitseminen oli melkeimpä pakkopullaa, sillä muut vaihtoehdot olivat ravipuoli(ehdottomasti ei minun juttu) ja harrasteohjaaja, sekä ratsastuksen ohjaaja. Minä en oikein ole koskaan nähnyt itseäni kenenkään opettajana varsinkaan työkseni. Nyt nuoret hevoset ovat saaneet uuden mahdollisuuden minulta ja olenpa jo tykästynytkin pariin Harjun varsoista. Samoin työssäoppipaikalla kasvatustallilla tapasin paljon aivan mahtavia varsapersoonia, yhteen jopa tykästyin niin. että sitä jäi oikeasti ikävä.
Harjun Irmeli 2-vuotias suomenhevosratsuvarsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti