2.5.2016

Itsenäisiä ratsastuksia viikonloppuna

Tämä kuva on sunnuntailta, kun päätin mennä ratsastamaan ulkokentälle kauniilla säällä. Monni oli oikein reipas ratsastaa. Ulkokuvista kuuluu iso kiitos luokkatovereilleni, jotka suostuivat kuvaamaan minua ja Monnia.

Minulla kävi viime viikonloppuna ihan uskomaton onni! Jäin viikonlopputallia tekemään toisen ryhmän kanssa korvatakseni sitä edellisen viikonlopun, jonka olin poissa flunssan takia. Viikonloppu sujui tallissa kaikin puolin hyvin. Onneksi paras kaverini täällä Harjussa oli tekemässä myös tallia tuona viikonloppuna. Saimme puuhailla yhdessä viikonloppuna myös asuntolassa, ei siis tarvinnut olla yksin, sillä samassa asuntolassa asuu vain kolme opiskelijaa ja kaikki me olemme eri ryhmissä. Lauantaina pääsin pihattoon ruokkimaan ja hoitamaan viime vuotisia varsoja. Lisäsin niille olkia pihattoon ja autoin antamaan yhdelle varsoista lääkettä. Tallissa oli kaikkia tavallisia töitä, kuten ruokkimista, tarhausta ja karsinoiden siivousta. Melko tavallinen viikonloppu Harjussa siis. Kuitenkin heti perjantaina sain tietää, että toisen ryhmän jäsenet olivat kysyneet tallimestarilta lupaa ratsastaa viikonloppuna. Tallimestari oli vastannut tähän myönteisesti, joten saimme ratsastaa lauantaina ja sunnuntaina kukin yhden hevosen itsenäisesti tallinteon ohella.
Ratsastuskuva lauantailta maneesista. Huomaa eron ulko- ja sisävalokuvauksen kanssa, sekä tietenkin kalustoerot, mutta ei nyt valitettavasti voi mitään. Onneksi postauksessa on tällä kertaa oikeasti hyviä kuvia! Olen silti kiitollinen tästä, koska en tiennyt vielä lauantaina, että sunnuntaina saisin järkkäreillä otettuja kuvia. :)

Lauantaina ratsastin uudella hoitohevosellani Monnilla. Ratsastukset sijoittuivat siihen yhden ja kolmen väliin, kun meillä ei ollut tallitöitä. Lähdin kaverini kanssa ratsastamaan Martta-maneesiin kahdestaan. Aluksi kävelin selästä muutaman kierroksen. Sitten otin ohjat käteen ja aloitin pohkeenväistöillä kävellen lyhyeltä sivulta ennen pitkän sivun kulmaa rata pituussuuntaan leikkaa ja noin puolesta välistä kenttää pohkeenväistöä uralle. Monni väisti tosi kivasti molempiin suuntiin näin. Kun yritin väistöä pitkällä sivulla uralla, ei siitä tullut oikein mitään, Monni vain painoi eteenpäin. Seuraavaksi ravailin kevyessä ravissa uralla pari kierrosta tehden voltteja ja välillä vaihtaen suuntaa. Ravailun jälkeen kävelin hetken yhdessä kaverin kanssa ja juttelimme samalla ratsuistamme. Seuraavaksi nostin laukan käynnistä uralla ja laukkasin kierroksen tai pari kevyessä istunnassa, jonka jälkeen siirryin tekemään laukannostoja keskiympyrälle. Mielestäni Monni nostaa tosi ihanasti laukan. Se tuntuu selkään aivan täydelliseltä. Nosto tapahtuu aika paikaltaan ja Monni lähtee liikkeelle rauhallisesti, tosin parin askeleen jälkeen vauhti vähän kiihtyy, muttei mahdottomasti. Näkisimpä joskus Monnin nostavan laukan jollain toisella, niin näkisin miltä se maasta näyttää. Laukkasin pari ympyrää ja vähän suoralla uralla. Sitten aloin taas ravailemaan ja annoin Monnin venyttää kaulaansa ja ravata rauhassa. Lopuksi kävelimme kaverini kanssa pitkät loppukäynnit pitkin ohjin. Sitten nousimme satuloista ja laitoimme ratsuillemme loimet. Kävelytimme vielä niitä taluttaen pari kierrosta ja lähdimme maneesista talliin. Laitettuamme hevoset pois ja putsattuamme varusteet kävimme vielä siivoamassa jälkemme maneesista, sillä unohdimme ratsastuksen jälkeen tehdä sen.
Sunnuntaina päätin pestä Monnin ratsastuksen jälkeen, sillä sille tuli ihan hiki. Se seisoi oikein nätisti pestävänä. Pesun jälkeen laitoin Monnille kuivatusloimen ja vaihdoin sen vielä kuivaan loimeen myöhemmin. Iltatallissa Monni oli jo varmaan kuiva ja loimi otettiin pois.
Tämän kuvan olen ottanut itse puhelimellani. Halusin, että näette millaisella kentällä ratsastin sunnuntaina. Tässä kuvassa minua edeltävä ryhmä on työn touhussa. Itse ratsastin kolmen muun kanssa näiden jälkeen. Kuvassa ovat seuraavat hevoset vasemmalta oikealle Hottis, Eetu ja Warri.

Sunnuntaina tosiaan oli niin hyvä sää, että päätimme kaverin kanssa mennnä muiden mukana ulkokentälle. Sunnuntainakin ratsastin hoitohevosellani, Monnilla. Tallissa puoli kahden aikaan aloin harjata Monnia huolella. Laitoin sille suojat, satulan ja suitset. Lähdimme porukalla tallin pihaan ja nousimme ratsaille pihalla. Ratsastimme jonossa kentälle, joka oli ensimmäinen kertani kentän tai maneesin ulkopuolella ratsastusta täällä Harjussa. Aluksi kävelin kentällä kierroksen molempiin suuntiin aika pitkin ohjin, mutta kuitenkin pienellä tuntumalla. Tämä oli nimittäin ensimmäinen kertani koskaan Harjun kentällä hevosen selässä. Halusin näyttää kentän Monnille ja olla tietoinen, jos joku kohta jännittää sitä. Kävelyn jälkeen otin ohjat tuntumalle ja aloitin samanlaisilla väistöillä uran sisäpuolelta uralle kuin lauantaina. Väistöt menivät aika hyvin. Vähän Monni yritti luistaa väistöliikkeestä oikealle väistettäessä. Otin muutamia pysähdyksiä uralle, joiden jälkeen siirryin kevyeeseen raviin. Ravailin uralla tehden muutamia voltteja. Olin tunnilla itse tosi jännyttynyt, enkä pystynyt parhaaseen ratsastukseeni. Oikeastaan minulla ei ollut paljoa ajatusta mitä teen, jännitin vain jotain, mahdollisesti muita luokkalaisiani ja sitä, ettei ollut opettajaa neuvomassa ja sanomassa mitä piti tehdä. Myös kameroiden läsnäolo ja tieto siitä, että ne kuvaavat myös minua, sai jännitystä kehooni. Tilanne oli minulle tietysti kaikin puolin uusi. Ravin jälkeen taisin kävellä hieman ihan pitkin ohjin. Seuraavaksi otin ohjat ja nostin laukan uralla. Laukkasin kevyessä istunnassa uraa pitkin ja tein yhden tai kaksi nopeampaa suoraa ilman tolkun häivää. Onneksi Monni ei reagoinut mitenkään pahasti. Vaihdoin välillä suuntaa ja laukkasin toiseenkin suuntaan uralla. Sitten siirryin pääty-ympyrälle, jossa tein laukannostoja käynnistä molempiin suuntiin. Monni oli hieman kuumunut laukasta ja muutamissa nostoissa taisi takapää vähän nousta pukinomaisesti. Onneksi ne eivät selkään tuntuneet isoilta. Laukkasin vielä ympyrällä vähän, jonka jälkeen hyvän noston sattuessa siirryn loppuraveihin uralle. Ravasin hetken ohjat kädessä, mutta annoin sitten vähän pidempää ja lopulta istuin alas satulaan ja siirsin Monnin käyntiin istunnalla. Kävelin pitkin ohjin niin pitkään, kunnes muutkin olivat valmiita. Siinä samalla kävin kuvattavana Monnin kanssa, josta onkin postauksen viimeinen kuvasarja. Kävelyn jälkeen laskeuduin satulasta ja keräsimme yhdessä hevostemme jätökset kentältä pois taluttaen ratsua toisessa kädessä ohjista ja talikko molemmissa käsissä. Tämäkin on taito sinänsä, onneksi kaikki hevoset suihtautuivat hyvin rauhallisesti talikkoon. Monni vain käveli perässä ja pysähtyi heti, kun minäkin pysähdyin. Monni oli tosi hyvällä tuulella ratsastaa sunnuntaina, mutta minä itse pilasin kaiken ajattelemattomuudella, jännittyneisyydelläni ja suunnitelman puutteella. Toivottavasti pystyn parempaan ratsastukseen ensi kerralla.

Kello oli melkein 15:30, kun saavuimme talliin. Karsinassa otin Monnilta tosi nopeasti varusteet yltä ja vein Monnin pesupaikalle. Pesin sen, kuivasin hikiviilalla ja laitoin loimen päälle. Vein Monnin karsinaan ja harjasin siltä vielä pään. Sitten menin putsaamaan satulan ja suitset. Pesin kuolaimet ja pyyhin sienellä nahkahihnat ja satulan. Jalustimet harjasin hiekasta ja satulahuovan vein pesuun. Laitoin varusteet omille paikoilleen ja menin pesemään suojia toiseen pesuhuoneeseen. Kun olin saanut suojat pestyä ja kuivumaan, lähdin nopeasti asuntolaan vaihtamaan ratsastusvaatteet parempiin tallintekovaatteisiin. Kello oli noin 15:45, kun tallista lähdin ja kierros asuntolalla ja vaatteiden vaihto kesti vain 13 minuuttia, sillä olin takaisin tallissa jo 15:58. Täällä sitä oppii nopeaksi tinkimättä huolellisuudesta varsinkaan hevosten ja niiden varusteiden hoidossa! :D Palattuani talliin, kello 16:00 alkoi jälleen tallivuoro. Luvassa oli hevosten haku tarhoista, ruokinta ja bottien laittoa, sekä loimien vaihtoa. Tänään maanantaina minulla on vapaapäivä, mutta minulla on viideltä maksullinen ratsastustunti Harjun hevosilla. Toivottavasti saan paremman fiiliksen omaan tekemiseeni silloin.       
Mitä pidätte näistä kuvista?
Joko te olette päässeet nauttimaan kauniista ratsastussäästä ulkona?

2 kommenttia:

  1. Viime lauantaina oli ensimmäinen kerta tälle keväälle ulkona ratsastusta ja vaikka kenttä oli vielä pehmeä, se oli oikein mukavaa. : ) Oli kyllä jotenkin raskas keventää, varmaan hevosella oli tekemistä ja itsekin pyöräilin aika reippaasti tallille. Puolivälissä tuntia ratsastettiin maneesiin, missä oli muutamia esteitä, hyppyharjoituksiin. Ratsastin Lenni-nimisellä hevosella, joka hiukan kuumui estesuoralla ja sain taiteilla isojen hyppyjen jälkeen, että pysyin kyydissä, mutta viimeinen kierros lyhyemmällä lähestymisellä meni taas hyvin ja rauhallisesti. Kyllä kesä on mukavaa ratsastusaikaa, jotenkin se auringonpaiste tekee mielen virkeäksi ja hyvällä tuulella tulee ratsastettua paremmin ja koettua vähemmän karvaita pettymyksiä, tai ehkä se on vain niin, että ratsastaa yhtä hyvin, mutta nautii siitä enemmän? : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesä tosiaan on todella mukavaa ratsastusaikaa, kun ulkona voi olla kevyissä vaatteissa ja aurinko paistaa. Mukava kuulla, että sinulla on ollut mukavaa ulkona. :)

      Poista