17.11.2015

Millainen arki on Harjussa opiskelevalla?


Ajattelin, että haluaisitte varmaankin kuulla arjestani täällä Harjussa. Alun tutustumisien ja säätöjen jälkeen on normaali tai parminkin "normaali" arki alkanut täällä. Ajattelin kertoa minkälaisia oppitunteja minulla on ja miten ne sijoittuvat viikkoon ja vuorokauden aikoihin. Lisäksi kerron asumisesta ja mitä teen vapaa-ajallani täällä.

Ensimmäisenä voisin kertoa tallivuoroista. Harjussa tallivuoroja on aamulla kaksi. Aamutalli alkaa noin 6:00-6:15. Siihen kuuluu aamuruokinta ja lämpöjen mittaus kaikilta hevosilta(muutama poikkeus) joka aamu. Seuraava tallivuoro alkaa noin 7:30-8:00 ja kestää aina noin yhteentoista asti. Kasin talliin kuuluu hevosten tarhaus, karsinoiden siivous, hevosten haku tarhasta ja ruokinta. Kahdeltatoista on tarhan vaihto, en sen tarkemmin vuorosta vielä tiedä. Iltapäivällä on tallivuoro neljältä, jolloin jaetaan ruuat ja tehdään hevosille niiden tarvitsemat hoidot. Neljän tallin jälkeen kahdeksaan asti saa käydä hoitamassa hoitohevostaan, jos sellaisen on hankkinut. Harjussa ei ole pakko ottaa hoitohevosta. Iltatalli alkaa 20:00. Silloin jaetaan iltaheinät ja muut ruuat. Kun iltatalli on hoidettu, tarkistetaan, että ovet ovat kiinni ja sammutetaan valot. Iltatalli on yleensä valmis noin 20:20-20:30.  Kaikkia tallivuoroja ei yleensä ole kellään päivässä, joskus ei ole yhtään ja joskus on useampikin. Raskain tallivuoroista on, kuten arvata saattaa(tai sitten ei) aamu kahdeksan talli. Silloin on karsinoiden siivous. Se on kyllä raskasta, mutta pakko hoitaa. Joku varmaan miettii jo, etteikö aamulla kuuden talliin herääminen sitten ole raskasta? Voin sanoa, että on se, mutta ei aina. Ja aikaisin heräämiseenkin tottuu. Joudutaanhan me kaikki sitten työelämässä viimeistään siihen pisteeseen, että pitää mennä aamuvuoroon. Parasta tallin tekemisessä on se, että oppii käytänteet. Olen oppinut muunmuassa arvioimaan heinän painon, tunnistamaan ja jakamaan rehuja ja mittaamaan hevoselta kuumeen. Sain tuossa yhtenä päivänä taluttaa "hieman" villiä 4-vuotiasta tammaa tarhasta talliin. Se sinkoili pää ylhäällä vähän väliä ja meinasi päällekkin tulla. Melkein koko matka mentiin (ravi)ympyröitä tehden, kun ei tamma meinannut pysynyt ruodussa millään. Kyllä sitä kaikkea tuolla tallissa kokee ja näkee!
Muita oppitunteja minulla on ollut sairauksista, lääkinnästä ja hoidosta, hevosen anatomiasta, kengityksestä, nahkavarusteiden ja muidenkin varusteiden korjaamisesta ja valmistamisesta, hevosen esittämisestä ja kengittämisestä. Eniten yllätyin valjasverstaasta. Nahkavarusteiden tekeminen on ihan huippu kivaa! Ennen tätä mahdollisuutta en edes uskonut voivani valmistaa niitä itse. Nyt olen jo tehnyt osia nahkariimusta. Postauksen ensimmäisessä kuvassa näkyy, kun olen ompelemassa käsin nahkariimun leukahihnaa. Oppitunnit ovat yleensä sijoiteltu viikkoon niin, että meillä on päivässä kahta tai kolmea eri ainetta. Aamulla on yleensä jotain 8:00-11:00 ja iltapäivällä on jotain 12:30-16:00, yleensä kyllä pääsemme tunnilta jo aikaisemmin.
Tietysti opiskeluuni kuuluu myös ratsastusta ja ravihevosten ajoa. Ratsastusta on minulla yleensä kerran tai kahdesti viikossa. Suuntauduin ratsupuolelle heti alettuani, joten minulla on enemmän ratsastusta kuin ajoa. Mutta on minulla ajoakin, yleensä 0-2 kertaa viikossa. Olen ollut vasta kerran ratsastamassa ja kerran ajamassa. Paljon mitään sanottavaa näistä kerroista ei ole. Homma oli aikamoista säätöä ja uusien tapojen opettelua ratsastuksessa. Ajotunnilla lähtötasoni oli täysi nolla. En tiennyt ajohommista mitään. Opettelin valjastusta lähinnä katsomalla sivusta ja tekemällä jotain yksinkertaista, kun joku neuvoi minua. Ajossa olin opettajankanssa samassa kärryssä ja katsoin sekä kuuntelin kun hän ajoi ja kertoi perusjuttuja. En itse vielä päässyt ohjiin käsiksi, mutta ehkä ensikerralla sitten! Tunsin itseni aika aloittelijaksi ajotunnilla, enhän osannut oikeastaan mitään. Ehkä se siitä lähtee, aion kyllä silti pysyä ratsupuolen ihmisenä, sillä ei tuo ajo oikein vaikutusta ainakaan vielä tehnyt.
Eipäs unohdeta reaaliaineita! Tähän mennessä minulla on ollut äidinkieltä, ympäristöosaamista ja liikuntaa. Äidinkieli ja ympäristöosaaminen liittyvät vahvasti hevostalouteen. Kaikki tehtävät liittyvät hebosiin. Esimerkiksi äidinkielessä esseet tehdään aina hevosaiheesta ja ympäristöopissa käsitellään hevostalouden ympäristöasioita. Liikunta on sitten ollut ihan tavallista koululiikuntaa. Meillä on ollut kävelylenkkejä, suunnistusta ja pallopelejä liikuntasalissa. Täällä Harjun ympäristössä on kyllä upeat maastot lenkkeilyä varten, että en kyllä ihmettele miksi niitä myös käytetään.
Asun tosiaan soluasunnossa. Tällä hetkellä asun rivitalossa, jossa on eteinen, pieni keittiö, iso olohuone sohvineen, pöytineen ja televisioineen, wc ja suihkutilat, ratsastusvarusteille oma säilytyshuone ja pitkä käytävä, jossa on kuusi huonetta. Seitsemänteen huoneeseen pääsee eteisestä. Täällä on siis seitsemän kahden hengen huonetta, mutta minä asun yksin omassa huoneessani. Yhteensä tässä solussa asuu siis 13 ihmistä, jos oikein laskin. Yhteiselo ei ole kovin mutkatonta, mutta siitä selviää. Itse en tykkää viettää kovin aikaa asuntolassa muiden kanssa. Onhan tämä viikolla kotini, jossa haluan olla rauhassa ja levätä. Ulkona ja tunneilla ehtii kyllä jutella muiden kanssa. Ruokailu täällä Harjussa on kolme kertaa päivässä ilmaista opiskelijoille. Aamupala on 7:00-8:00, lounas alkaa 11:00 ja päivällinen 15:30. Noina aikoina käyn aina syömässä ravintola Aurassa, joka on siin koulun ruokala. Iltapala ja mahdolliset välipalat yms. muut ruuat on ostettava ja valmistettava itse asuntolassa.
Vapaa-aikajaksi on täällä Harjussa järjestetty tekemistä meille opiskelijoille. Meille on esimerkiksi kerhotila, jossa on biljardi, muita pelejä ja askarteluvälineitä. Tiistaisin lähtee kauppakyyti Haminaan Harjun pihalta. Tosi monet käyttävät sitä päästäksen kauppaan täältä "korvesta". Bussikuljetus Haminaan ja takaisin maksaa muutaman euron, ei siis ole kallista. Haminaan Harjusta on noin 25 kilometriä. Harjusta lähimpään kauppaan on noin 5 kilometriä, joka sijaitsee Klamilassa. Vapaa-aikaa vietän yleensä asuntolassa vaan olemalla. Maanantaisin menen valjaskerhoon, jossa varmistetaan siis nahkavarusteita. Siellä voi tehdä alusta alkaen haluamansa tuotteen itselleen ja sen voi sitten ostaa sieltä nahan ja tarvittavien solkien yms. hintaan(+alv). 

Missä te opiskelette tai minne meinaatte hakea?

2 kommenttia:

  1. Moikka, kiitos paljon kun jaksat tehdä näitä postauksia, ja toivottavasti jaksat kirjoittaa niitä myös jatkossa. On mukava seurata harjun elämää "sieltä käsin" ja oppia tuntemaan miten asiat siellä toimii. Ite opiskelen lukion ensimmäistä luokkaa, mutta haen seuraavassa yhteishaussa harjuun, joten toivon mukaan nähdään siellä ensi syksynä! :)

    VastaaPoista