Hevosen harjan sökeröinti on monelle hevosharrastajalle vähintään jossain kohtaa harrastuksen aikana melko välttämätön toimenpide. Silloin kun hevoselle tulee tehdä sykeröt huollitellun ulkoasun takaamiseksi, on tämä taito oltava jo hallussa. Voin sanoa, että homma vaatii harjoitusta. Jotkut tarvitsevat sitä enemmän ja toisilla taas sorminäppäryys ja kampausten teko sujuu hyvin luonnostaan. Kunkin omasta mielestään parhaimman tekniikan oivaltaminen ja harjoittelu lihasmuistin aikaansaamiseksi on todella hyödyllistä, sillä ilman rutiinia ja hommaan tottunutta hevosta sykeröiden tekeminen on todella aikaa vievää hommaa. Postauksen kuvien mukaisiin sykeröihin minulta kului aikaa melkein puolitoista tuntia. Ahkeran harjoittelun jälkeen jälki alkaa näyttää paremmalta ja tekoaikakin lyhenee. Sykeröiden tekoon on varmasti monia ohjeita ja tekniikoita. Jotkut solmivat letit rullalle langalla ja neulalla, toiset käyttävät letityskuminauhoja. Letityskuminauhoja on saatavilla hevostarvikeliikkeistä lähes kaiken värisinä. Normaaleimpia ovat musta, valkoinen ja ruskea, mutta esimerkiksi olen nähnyt myös vaaleanpunaisia ja sinisiä. Joissain kuminauhoissa on myös hienoja koristeita, kuten rusetteja.
Harjun oppimiskeskuksen opettama sykeröinti:
1. Ensimmäisenä hevosen harja selvitetään takuttomaksi, sekä nypitään tasaiseksi ja sopivan pituiseksi tarvittaessa.
2. Seuraavaksi hevosen harja jaetaan harjan juuresta katsottuna saman levyisiin osiin aloittaen korvien välistä ja edete säkään. Osien leveys on siis tärkeämpää kuin sykeröiden yhdenmukainen paksuus. Jaetut osat pidetään toisista erillään letityskuminauhoilla.
3. Sitten aloitetaan letittäminen. Letittäminen aloitetaan korvien takaa ja edetään kohti säkää. Otetaan yksi tupsu kerrallaan käsittelyyn. Siitä irroitetaan kuminauha ja harjan osa letitetään ihan tavalliselle letille. Harjaa voi kastella vähän märillä sormilla jouhien hallitsemisen helpottamiseksi. Letin päähän laitetaan letityskuminauha. Sama tehdään koko harjaan yllä olevan kuvan mukaisesti. Tarkoitus olisi letittää niin pitkälle harjan päähän kuin mahdollista, ettei jäisi pitkiä tupsuja kuminauhan alapuolelle. Ne hankaloittavat nimittäin siistiin lopputulokseen pääsemistä.
4. Lettien teon jälkeen alkaa viimeinen vaihe. Letit kääritään "rullalle", kaksin tai nelin kerroin. Kääntäminen tehdään niin, että letin tupsu käännetään muun letin alle, jos letti on pitkä voi tästä vielä kääntää toisen tai useamman kerran. Sykerön päälle laitetaan letityskuminauha tai sykerö ommellaan kiinni.
Lopputuloksen pitäisi olla kutakuinkin tämän näköinen, toki mitä hienompi sen parempi. Omassa tekeleessäni on huomattavissa epätasaisuutta ja törröttäviä jouhia siellä täällä, eli kehitettävää vielä on. Aikaa minulla meni se 1,5 tuntia näiden tekemiseen ja kuvien ottamiseen. Siitä vain jokainen harjoittelemaan. Sykeröiden teon osaaminen on hyödyllinen taito kilpailuja ja näyttelyitä ajatellen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti