4.2.2017

Matkustusta hevosien kanssa

Heipä hei kaikille ja hyvää lauantai-aamua! Tällä viikolla pääsin tallimestarin ja yhden opiskelijakaverini kanssa viemään kahta Harjun hevosta hevosklinikka Equivettiin Vermoon. Hevosia viedään klinikalle silloin, kun esimerkiksi haavaa on mahdotonta hoitaa kotioloissa, hevosella on paha ähky tai sisäisiä vammoja, kuten irtopala tai hevonen ontuu, muttei tiedetä miksi. En rupea tänne blogiin kertomaan miksi Harjun hevosia vietiin klinikalle ja keitä sinne vietiin, mutta ajattelin vähän kertoa hevosten kanssa matkustamisesta.

Hevosen valmistelu matkaa varten
Hevosen valmistelu matkaa varten on hyvä tehdä huolella. Hevonen harjataan aluksi kunnolla ja sille laitetaan säästä, matkan pituudesta ja hevosesta riippuen loimi päälle. Hevosen jalat suojataan mieluusti kuljetussuojilla, pintelipatjoilla ja pinteleillä tai muilla suojilla. Kavion kantoja suojaamaan suojien ja pinteleiden kanssa on hyvä laittaa bootsit. Myös hännän tyveen voi laittaa siihen tarkoitetun suojan tai pintelin. Hevosen korvat voi myös sulkea pumpulilla, palloilla tai muulla vastaavalla ja laittaa päälle korvahupun. Jokaisen hevosenomistajan kannattaa itse miettiä mitkä suojauskeinot ovat tarpeellisia ja omalle hevoselle sopivia. Traileriin vietäessä hevosella voi olla päässä joko suitset tai kestävä nahkariimu. Kuljetuksen ajaksi hevoselle kannattaa laittaa nahkariimu, josta hevonen on kiinni kuljetusvälineessä.

Mitä kannattaa ottaa mukaan hevosta kuljetettaessa?
Matkasta riippumatta mukana kannattaa olla varanahkariimu, varariimunnaruja, suitset, yksi tai useampi juoksutusliina, varaloimi(a), kakankeruuvälineet, luuta, ensiaputarvikkeita hevoselle ja ihmisille, puukko, heinäverkko ja heinää, sekä vettä. Hevosta kuljetettaessa täytyy olla aina mukana kyseisen hevosen tunnistusasiakirja eli hevospassi. Näiden asioiden lisäksi matkaan otetaan tarvittavat liikutusvarusteet, jos ollaan menossa esimerkiksi kilpailuihin, tapahtumaan tai vaikka viedään hevosta asumaan toiselle tallille. Matkasta riippuen hevoselle on otettava myös väkirehuja ja enemmän heinää mukaan.

Tailerin/hevosrekan valmistelu
Ensimmäisenä on hyvä tarkistaa ajoneuvon/ajoneuvoyhdistelmän kunto. Jos kaikki on kunnossa, voidaan aloittaa tavaroiden lastaaminen autoon ja trailerin/rekan tavaratilaan. Hevosten tilaan ei saa laittaa mitään irrallaan olevaa tavaraa. Hevosten tilaan laitetaan maahan kuiviketta. Traileri/hevosrekka sijoitetaan tallin läheisyyteen hyvälle paikalle, josta on helppo lastata hevonen kyytiin. Trailerin takaluukku/lastaussilta avataan ja takapuomi(t) otetaan auki. Jos trailerissa on hevosen edessä umpinainen ovi, se avataan, jotta ihminen pääsee sitä kautta pois hevosen edestä, eikä jää lastauksessa puristuksiin. Kun kaikki on pakattu ja kuljetuskalusto valmiina hevosen lastaukseen, voidaan aloittaa lastaus.

Hevosen lastaus
Hevosella on päässään joko suitset ja/tai hyvä nahkariimu. Hevosta talutetaan hevosen vasemmalta puolelta. Hyvissä ajoin ennen lastaussillalle astumista hevonen käännetään suoraan kohti lastaussiltaa. Sisään kävellään rauhassa, mutta reippaasti. Ihminen kävelee trailerin sisään ensin, jottei jää hevosen ja seinä väliin puristuksiin. Hevonen tuodaan kokoraan sisään, mieluummin liikaa kuin liian vähän. Hevosen ollessa trailerissa ensimmäisenä laitetaan takapuomi kiinni. Seuraavaksi etupuomi/ovi ja sitten laitetaan hevonen kiinni nahkariimusta. Jos hevosella oli suitset päässä, ne on hyvä ottaa pois niin, että hevosella on kuljetuksen ajan nahkariimu päässä. Lopuksi nostetaan lastaussilta ylös ja laitetaan se huolella kiinni. Viimeisenä varmistetaan, että kaikki ovet ovat huolella kiinni, hevoset voivat hyvin ja ovat riimunnarulla/ketjulla kiinni sopivalla pään liikkumavaralla. Jevosilla voi matkan aikana olla saatavilla heinää tiheäsilmäisestä heinäverkosta. Sitten matka voi alkaa.

Matkan aikana
Jos matka kestää useamman tunnin täytyy hevosten vointi käydä tarkastamassa välillä. Jos matkalla käydään esimerkiksi syömässä tai kaupassa, hevosen kunto on tarkistettava parkkeerattaessa ja ennen lähtöä. Hevosille on myös hyvä tarjota vettä pitkien matkojen aikana. Tuntikausia kestävien matkojen aikana hevosia on hyvä kävelyttää välillä. Hevosten voinnin tarkkailussa auttaa traileriin asennettavat valvontakamerat, jotka näyttävät ruudulle/puhelimeen suorana mitä hevoset kyydissä tekevät.

Hevosen purkaminen kuljetusvälineestä
Saavuttua määränpäähän, kannattaa etsiä tarpeaksi rauhallinen paikka hevosen purkuun. Purkaminen aloitetaan menemällä traileriin sisälle ihmisten ovesta. Hevoselle laitetaan päähän suitset tarvittaessa tai hevonen talutetaan ulos nahkariimulla ja narulla. Jokatapauksessa ensimmäisenä irrotetaan hevonen trailerista. Seuraavaksi avataan hevosen ryntäiden edessä mahdollisesti oleva ovi. Jos trailerissa on etupuomi, riimunnaru/ohjat pujotetaan sen ja hevosen välistä alakautta ihmisen käteen. Apuna on hyvä olla toinen henkilö, joka tässä vaiheessa avaa takaluukun. On hyvä varmistaa, että hevonen on irti trailerista ja taluttavalla ihmisellä on kaikki hyvin hevosen peruuttamista varten. Sitten poistetaan takapuomi ja hevonen peruutetaan rauhallisesti ja suorassa linjassa maahan asti. Suorassa pitämisessä voi avustaja olla avuksi, sillä varmistetaan ettei hevonen astu sivuun lastaussillalta ja loukkaa itseään tai synny muuta vaaratilannetta. Tämän jälkeen hevonen viedään joko karsinaan tai sitä voidaan talutella hetki. Kuljetuksessa olleet suojat ja loimet otetaan pois.

Lopuksi muistettavaa
Kun kuljetuksessa ollut hevonen on hoidettu asianmukaisesti, on aika siivota trailerin hevostila jätöksistä, kuivikkeista ja heinästä. Tavarat puretaan tarilerin tavaratilasta, sekä autosta, putsataan tarvittaessa ja laitetaan niille kuuluville paikoille. Traileri on hyvä myös pestä ja desinfioida aika-ajoin, ja aina käytön jälkeen mikäli samaa traileria käyttävät muutkin hevoset. Esim. vuokrattu traileri.

HUOM!
Hevosta/hevosia kuljetettaessa on ajettava erityisen varovaisesti. Hitaat vauhdinmuutokset, eli kaasutukset ja jarrutukset ovat hevoselle mukavampia. Äkkijarrutuksissa tai -kiihdytyksissä hevonen saattaa loukata itsensä tai pahimmassa tapauksessa menettää tasapainonsa ja kaatua. Myöskin mutkiin tulisi hidastaa vauhtia. Töyssyt kannattaa myös ylittää erityisen hitaasti ja varovaisesti, ellei niitä voi välttää kokonaan. Rauhallisella ja tasaisella ajotavalla pidetään hevoset rauhallisina ja tyytyväisinä. Jos matkustamisesta tekee hevosille epämiellyttävän kokemuksen, eivät ne kohta suostu menemään kuljetusvälineeseen lainkaan.

Postauksessa puhun vain trailerista lähes kokoajan, mutta hevosia voi kuljettaa myös kahden hevosen hevoskuljetusautoilla tai useampien hevosten hevosrekoilla. Yleisimmin trailerissa on tilaa kahdelle hevoselle, mutta on olemassa myös esim. yhden ja 1,5 hevosen trailereita.

Mitä piditte tällaisesta postauksesta? Onko teillä vielä jotain lisättävää omiin neuvoihini? Minkälaisia kokemuksia teillä on hevosten kuljettamisesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti