21.11.2016

Osaan sittenkin ratsastaa!

Tänään pääsin vihdoin piiiitkän tauon jälkeen ratsastustunnille Harjussa. Viimeksi ratsastustunti minulla on ollut muistaakseni maalis-huhtikuussa, eli taukoa on ollut. Olen kyllä siinä välissä ratsastellut joka kuukausi useammankin kerran, mutta olen ratsastanut vain itsenäisesti. Muutamia yksittäisiä poikkeuksia lukuunottamatta. Viime kuukausien itsenäiset ratsastukset eivät ole menneet kovinkaan hyvin. Huomasin, että taitoni ovat menneet pahasti ruosteeseen puolen vuoden opetuksettoman tauon aikana, eikä ratsastamisessa itsenäisesti ole ollut juuri ideaa. Olen vain hömpötellyt sinne tänne, ja vaikka minulla on ollut usein suunnitelma mitä teen ratsastuksen aikana, on tekeminen jäänyt puolitiehen. Tulinkin nyt syksyllä siihen johtopäätökseen, että minä todella tarvitsen säännöllistä ratsastusta ohjattuna, vähintään kerran viikkoon. Silloin saan tukea tekemiseen ja pystyn korjata virheeni ratsastuksessa.

Palataan sitten tämän iltapäivän tuntiin. Sain ratsukseni suomenhevosruuna Monnin, josta onkin ollut useasti juttua täällä blogissa. Harjasin sen huolella ja varustin sen tuntia varten, jonka jälkeen koko ryhmä siirryimme ulos. Talutimme aluksi hevosia maasta kierroksen vanhan raviradan ympäri odotellessamme maneesin vapautumista. Kierroksen jälkeen maneesi oli vapaa. Otin loimen Monnilta pois ja laitoin sen maneesin kaiteelle, jonka jälkeen nousin selkään kaarrossa. Aloitimme tunnin kävelemällä puolipitkin ohjin pari kierrosta. Sen jälkeen saimme verkata itsenäisesti hevosia ravissa samaan aikaan molempiin suuntiin käyttäen pääty-ympyröitä hyväksi. Verkassa Monni tuntui sopivan reippaalta, mutta edestä vähän raskaalta. Verkan jälkeen siirryimme käyntiin ja menimme pääty-ympyrälle. Siinä ympyrällä tarkoitus oli joka toisella ympyrän neljänneksellä väistättää hevosen takaosaa hieman ulospäin ja näin saada sisätakajalka astumaan paremmin hevosen alle. Monni alusta alkaen väisti hyvin ulospäin, mutta en saanut pidettyä etuosaa ympyrällä. Parin kerran jälkeen, saadessani suuhun tasaisen tuntuman ja tehtyäni hyvät puolipidätteet, homma alkoi sujua paremmin. Vaihdoimme suuntaa vasemmasta kierroksesta oikeaan itsenäisesti. Minä tein ulospäin takaosakäännöksen, joka sujui ihan hyvin. Jatkoimme samaa tehtävää oikealle. Monni alkoi tulla pikkuhiljaa paremmin pohkeen ja ohjan väliin. Saimme monia hyviä väistöpätkiä. Monni alkoi kulkea paremmassa muodossa ja työskennellä upeasti. Aloimme tekemään etuosakäännöksiä ulospäin väistättämisen jatkoksi. Monni oli hyvin tuntumalla ja oikeasti se kulki muodossa! Sain koottua helposti Monnin askelta ja etuosakäännökset onnistuivat tosi hyvin. sainkin paljon kehuja opettajalta niistä ja siitä miten hyvin sain Monnin lopulta kulkemaan. Muutamien etuosakäännösten jälkeen vaihdoimme suuntaa vasempaan kierrokseen ja ravasimme loppuravit ympyrällä. Ravissa Monni tuntui myös paremmalta kuin alkuun, mutta sain aktivoida ravia hieman eteen. Muuten Monni tuntui hyvältä.

Tuo takaosan väistättäminen ulos, saaden sisätakajalka alle, tehtävä oli kyllä huippu! Samoin sitä seuraavat etuosakäännökset. Sain ratsastettua Monnia paremmin kuin koskaan ja Monni työskenteli rehellisesti oikeasti kuunnellen minua. Se tunne oli aivan mahtava. Näin onnistunutta ratsastusta Monnilla tai kellään muullakaan hevosella ei minulla ole vielä koskaan ollut. Sain ensimmäistä kertaa ratsastettua hevosen oikeasti läpi avuille. Sain suomenhevosen pyöreäksi ja työskentelemään todella hyvin. Näin onnistunutta ratsastuskertaa ei aikoihin olekaan ollut. Tästä on hyvä jatkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti