24.6.2016

Kysymyksiin vastauksia

Oletko hakenut jonnekkin kesätöihin?
Olen hakenut kolmeen paikkaan kesätöihin. Kahdesta on tullut jo valitettava vastaus en pääse, mutta kolmas on vielä vähän auki, tosin sekin nyt epätodennäköinen. Yhdelle tallille pääsin tekemään töitä ja ratsastamaan pari kertaa viikossa kesäkuussa.

Minne hait yhteishaussa?
Yhteishaussa minulla oli ensimmäisenä Omnian audiovisuaalinen viestintä, jonne pääsinkin ja opiskelin siellä viime syksynä lokakuun loppuun. Vaihdoin sieltä Harjun oppimiskeskukseen marraskuun alussa. Muissa vaihtoehdoissa minulla oli kaksi muuta tietotekniikkaan liittyvää, yksi normaali lukio ja muistaakseni joku hevoslukio.

Mikä oli keskiarvosi jolla hait Harjuun? Miksi Harju, eikä Ypäjä?
Kyllästyttyäni audiovisuaaliseen viestintään pistin Ypäjän ja Harjun opinto-ohjaajille sähköpostiviestillä hevostaustastani ja tasostani, sekä muistaakseni jotain koulumenestyksestäni. Yläkoulun päättötodistuksessa keskiarvoni oli kasin ja ysin välissä. Harjusta sain vastauksen miltei heti ja asia alkoi edetä. Ypäjältä minulle ei koskaan edes vastattu. En tiedä sitten miksi.

Olisitko halunnut enemmän Ypäjälle kuin Harjuun?
Laittaessani viestiä näiden oppilaitosten opinto-ohjaajille olisin halunnut mieluummin Ypäjälle. Mutta, kun nyt olen ollut täällä Harjussa ja nähnyt ja kokenut kaikkea, olen tullut siihe tulokseen, että jos nyt pitäisi valita niin Harju on minulle se parempi ja mieleisempi paikka. Täällä ollaan ihan omassa rauhassa metsien ympäröimänä. Täällä ei siis ole senkaltaista huolta ulkopuolisista pojista/miehistä jotka hiippailisivat alueella opiskelijoiden perässä ja juomassa niin kuin Ypäjällä olen kuullut olevan, toki täälläkin niitä valitettavasti joskus näkyy. Vaikka Harju on syrjässä, täällä on olosuhteisiin nähden hyvät julkiset kulkuyhteydet kaupunkeihin.
Mikä lännenratsastuksessa kiehtoo?
Lännenratsastuksessa kiehtoo hevosen ja ratsastajan saumaton yhteistyö, kyky suorittaa erilaisia tehtäviä kilpa-areenalla ja käytännön töissä pienin avuin, jopa niin että hevonen tekee omaa osuuttaan itsenäisesti ja halukkaasti ilman ratsastajan jatkuvaa kontrollointia. Lännenratsastukseen liittyvät tavat käsitellä ja kouluttaa hevosia maastakäsin kiehtovat myös. Haluaisin kovasti oppia ymmärtämään hevosia paremmin ja oppia maastakäsittelyn saloja sekä tulevaisuudessa jopa pystyä ratsastamaan ilman varusteita. Lännenratsastuksen lajeista eniten minua kiinnostaa trail.

Miksi minua kiinnostaa juuri hevoset?
Hevosiin ihastuin jo kymmenen vuoden ikäisenä. Hevosissa minua kiehtoo mm. niiden koko, luonne, kauneus ja monet harrastemahdollisuudet. Se tunne kun kykenee hallitsemaan niin isoa eläintä maastakäsin ja ratsasin on sanoin kuvailematon. Kun hevosesta pitää hyvää huolta, se antaa niin paljon takaisin. Hevonen on niin paljon enemmän kuin vain eläin tai ruoka lautasella, hevonen on ystävä, kumppani, työtoveri, terapeutti, kulkuneuvo, itsenäisyytemme turvaaja, elannon tuoja ja mahdollisuuden antaja. 

Millainen olit viisi vuotta sitten?
Viisi vuotta sitten oli vuosi 2011. Olin tuolloin peruskoulussa viidennellä luokalla. Olin juuri kaksi vuotta sitten kesällä käynyt alkeiskurssileirin Kilon tallilla ja olin ratsastanut siellä tuohon mennessä kaksi vuotta kerran viikossa. Silloin minulla ei ollut vielä hoitohevosta tai mitään. Olin tavallinen toista vuotta ratsastava aloittelija ilman mitään hyviä mahdollisuuksia kehittyä muita nopeammin. Ratsastin viisi vuotta sitten tosiaan kerran viikossa ja kävin koulua. En nyt oikein osaa vastata kysymykseen millainen olin tuolloin, mutta ehkä tämä vastaus tyydyttää.

Missä näet itsesi kymmenen vuoden päästä?
Kymmenen vuoden päästä on vuosi 2026... Noh, toivonmukaan olen valmistunut Harjusta hevostenhoitajaksi(hevoskasvattajaksi) 2018. Olen sen jälkeen ollut varmaankin vuosia töissä hevostalleilla ja ehkä suorittanut tallimestarin erikoisammattitutkinnon. Saatan vuosien varrella tehdä joitai muitakin töitä hevosten ohella. Kymmenen vuoden päästä toivon, että minulla olisi oma yksityistalli, muutamia omia hevosia ja ehkä pientä hevoskasvatusta. 

Mistä asioista pidät Roosassa?
Pidän Roosassa sen luonteesta. Meillä on mennyt todella hyvin yhdessä. Myös Roosan ulkonäkö ja koko ovat mukavia, vaikkakin poni on siinä ja siinä ettei ole minulle liian pieni.

Mistä asioista pidät Monnissa?
Monnissa parasta on sen helppo luonne, käsiteltävyys maastakäsin ja ratsastaessa. Monni on kaikki käy -tyyppiä, joka meinaa hyvin monipuolista ratsua, sekä ilmeisesti Monni toimii myös ainakin jotenkin ajossa ravitaustansa takia. Monni on symppis heppa. Suokiksi Monni on siitä mukava, että se ei paina ohjille tai juokse alta. Monni on minulle myös juuri oikean kokoinen hevonen.

Kuika pitkä olet?
Olen 156cm. Lyhyt olen, mutta ei haittaa. Voin ratsastaa mm. poneilla. Välillä hyvin isojen hevosten kanssa on ongelmia juuri kokoni takia vaikka muuten hallitsisin tilanteen. Enää en kasva, enkä siihen voi harmikseni vaikuttaa.

Minkälaisista ihmisistä pidät?
Pidän ystävällisistä, muut huomioon ottavista ihmisistä. Pidän avoimista, rehellisistä ja luotettavista, sellaisista jotka eivät kiusaa tai syrji. Arvostan ihmisiä, jotka eivät tupakoi, käytä alkoholia tai muitakaan päihteitä.

Kuka on lempihevosesi Kilossa, ERT:issä, Puniksessa ja Harjussa?
Kilossa lempihevosiani ovat Ruusu ja Suffeli. Valitsen ehkä kuitenkin Ruusun, koska se oli siellä käydessäni viimeisin lempparini. Muita lemppareitani Kilossa on ollut Rinkeli ja Feike. Nyt jos valitsisin Suffelista ja Roosasta, pitäisin varmaankin enemmän Suffelista. Espoon ratsastustallilta lempihevoseni on Lara. Pidin myös erityisesti Santusta, Vektorista, Doriksesta ja Fillestä. Punametsän tallilla lempihevoseni on Roosa. Mainittakoon myös kivoiksi Ville, Donna, Robin ja Hemppa. Harjun oppimiskeskuksessa suosikikseni on noussut Monni. Pidän myös Laikusta ja Jaikesta paljon.

Esteratsastus vs. kouluratsastus?
Olen enemmän kouluratsastaja, mutta tykkään hypätä pieniä.

Esteratsastus vs. maasto?
Maastoratsastus ehdottomasti.

Mikä on korkein hyppäämäsi este?
Korkein hyppäämäni este on pysty Kilon tallilla. Se taisi olla noin 80cm. Hyppäsin sen muistaakseni Simo-ponilla. En ole paljoa päässyt hyppäämään Kilon tallin ja Espoon ratsastuskoulun jälkeen. Puniksessa on ollut vain puomeja ja samoin Harjussa. Eli en ole hypännyt esteitä varmaan vuoteen.

Paras ratsastuskoulu, jossa olet käynyt? Paras ratsastuksenopettaja?
Tähän ei voi vastata muuta kuin Espoon ratsastustalli ja sen opettaja. Perustelut puoleen ja toiseen voi kysyä yksityisviestillä, jos jää vaivaamaan.

Minkä tasoinen olet ratsastajana?
Olen viimeiset 2,5 vuotta ollut ratsastuskoulutunneilla joiden taso on ollut HeB-HeA. Pärjään hevosten kanssa jo itsenäisesti, mutta paljon kehitettävää on ihan perusratsastuksessakin. Ratsastuskouluoppilaana yhden kerran viikossa ratsastaneena kehitys ei ole mitään nopeinta. Nyt keväällä olen alkanut opetella itsenäistä ratsastusta enemmänkin. Aiemmin olen mennyt satunnaisesti tilaisuuden tullen muutamia itsenäisiä tunteja.

Mitkä ovat lempiblogejasi?
Aadan hevoselämää, Kaktu & Futura, sekä Voitto kotiin.

Stressaatko helposti?
Stressaan asioista, mutta yleensä otan tulevat asiat rennosti viimeisiin hetkiin asti ja kun esimerkiksi tehtävän palautukseen tai johonkin kokeeseen on enään päivä tai pari alan stressaamaan ja tekemään töitä asian eteen tosissani. Mutta tämänlainen toimintatapa on ollut ainakin tähän asti minulle ihan sopiva. Tekemiseen ryhtyminen on minulle vaikeaa, mutta kun aloitan ei ole hankaluuksia yleensä tehdä ja saan asian loppuun nopeasti.

Oletko ollut Harjulaisten järjestämissä bileissä? Haluaisitko mennä, jos et ole?
En ole ollut bileissä enkä haluakkaan mennä. En ole sellainen ihminen, joka pitää bilettämisestä yms.

Oletko viihtynyt Harjussa? Miten tulet muiden opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa toimeen?
Olen viihtynyt oikein hyvin. Alussa talvesta kevääseen ei mennyt muiden opiskelijoiden kanssa oikein hyvin. Harjussa oli ihan yleisestikin meidän luokalla kiusaamista ja ihmiset hakivat kukin omaa paikkaansa. Nyt keväällä meidän luokalta on lähtenyt useampikin oppilas pois Harjusta ja porukka on tiivistynyt. Kiusaaminen on vähentynyt ja lähes kaikki tulevat toimeen keskenään. Henkilökunta on hyvin ystävällistä ja tulen kaikkien kanssa toimeen.

Onko asuntolaelämässä huonoja puolia? Onko sotkuista tai ylimääräisiä vieraita yöllä?
Asuntolaelämässä todellakin on huonoja puolia! Se riippuu tietenkin ihmisestä ja suhtautumisesta eri asioihin, mutta minun mielestäni asuntolassani on sotkuista, ällöttävän sotkuista. Varsinkin keittiössä. Siellä on lavuaareissa aina jotain ruoantähteitä enemmän tai vähemmän, mutta aina on jotain. Kerran bongasin sieltä kokonaisen keltuaisen. Kuka liene sinne laittanut ja jättänyt olemaan. Olohuoneessa on pöydillä ruuantähteitä, kippoja ja roskia.. Vessassa lojuu käytettyjä pumpulipuikkoja tasoilla ja lattioilla. Minä en jätä mitään jälkiä yleisiin tiloihin, siivoan aina omat jälkeni. Olisi erittäin mukavaa, että muutkin ottaisivat huomioon toiset asukkaat. Asuntolassa on myös meteliä usein, joskus saattaa soida musiikki kovalla ja joskus muuten vain muut huutavat ja kiljuvat. Itse olen sellainen ihminen, että pidän omasta rauhasta ja hiljaisuudesta. Onneksi Harjussa on mahdollisuus anoa yksinasumislupaa, jonka olenkin jo saanut. Sillä on oikeus asua yksin huoneessa, kun käytäntö on, että yhdessä huoneessa asuu kaksi opiskelijaa. Mitä öihin tulee, on minunkin asuntolassa kerran ollut ylimääräistä väkeä. Ilmeisesti ne olivat toisten opiskelijoiden tuttuja, mutta sääntörikkomushan siitä seuraa. Ei ylimääräisiä kävijöitä onneksi ole usein.

Jäikö johonkin kysymykseen vastaamatta? Tuliko mieleen uusi kysymys? Kysykää vain kommenteissa, vastaan kun ehdin.

8 kommenttia:

  1. Kiva, että vastasit noin pitkästi ja kattavaati kaikkeen. :)

    VastaaPoista
  2. Pitääkö tuolla osata hyvin esim.englantia?Siis onko ne tietokirjat mistä opiskelette englanniksi vai ihan Suomeksi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harjussa opetus ja oppikirjat ovat suomeksi totta kai. Joskus saattaa tulla mahdollisuus päästä ratsastamaan englantia puhuvan valmennukseen, mutta muuten ei ole erityisen hyvän englannintaidon tarvetta. Harjussa opetetaan englantia jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta alkaen. Englannin opetus painottuu hevossanastoon ja kaikkiin hevostaloudessa tarvittaviin ilmaisuihin.

      Poista
  3. Millainen hevonen Pepe mielestäsi tai kuulemasi perusteella on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pepe on mielestäni ihan kiva hevonen. En ole sillä ratsastanut tai paljon muutakaan tehnyt, mutta vaikuttaa kivalta.

      Poista
  4. Asuntolaelämä on just jees, jos meteli on sulle ongelma mee bunkkerii asumaan. Eikä sielä harjussa mitää opi et ei se kovin hohdokas valinta oo ei siinä. Ja hei ehkä sinuu ei kiusattais jos osaisit pitää suus kiinni tietyissä tilanteissa
    T. Ex-harjulainen (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikki ei tykkää metelistä. Kannattaa hyväksyä se, että maailmassa on monenlaisia ihmisiä. Toiset haluavat opiskella enemmän tosissaan kuin toiset. Minä ainakin olen oppinut jo paljon uutta Harjussa ja tulen vielä oppimaan paljon lisää. :)

      Poista