29.2.2016

Arvonnan voittajat!

Liput Helsinki Horse Fair -messuille on nyt arvottu ja voittajat ovat selvillä. Tällä kertaa arpaonni suosi Essi Huidaa ja Janette Taskista! Onnea molemmille! Otan teihin yhteyttä, niin sovitaan lipun luovutuksesta. Jos voittajista/voittajasta ei kuulu mitään huomiseen eli tiistaihin kello 12:00 mennessä, arvon uuden/uudet voittajat. Toivon, että näen teidät voittajat ja jokaisen muunkin lukijani Horse Fair -messuilla 4.-6.3.2016!
Odotan jo itse innolla messuille pääsyä. Aion mennä Horse Fair -messuille ainakin perjantaina ja lauantaina, sunnuntai on harkinnassa vielä. Nyt, kun olen tutustunut ohjelmaan vielä tarkemmin, voin sanoa odottavani eniten Suomen Minihevosyhdistyksen ständin näkemistä, samoin Quarter- ja appaloosa-ständejä aion mennä erityisesti katsomaan. Muutkin rodut katson messuilla ihan varmasti läpi. Areenojen tapahtumista kiinnostaa erityisesti trail, esteratsastus, Just Dressage Knock out, poniagility, maastakäsittelyt, viikinkihevoset ja poliisit vs. julkkikset hevosjalkapallo-ottelu. Horse Fair -messuilla on myös paljon erilaisia luentoja. Aion käydä kuuntelemassa ainakin Menestyvä ja hyvinvoiva varsa vaatii osaamista ja kovaa työtä- luennon, sekä Ruokinnan haasteita -luennon. Myös kesäihottuman hoidosta kertova luento ja ratsastajan istuntaan liittyvät luennot kiinnostavat. Saa nähdä ehdinkö kaikki käydä katsomassa vaikka minulla onkin kolme päivää aikaa. Olen ihan innoissani! 

Vielä kerran Onnea Voittajille ja nähdään messuilla!

24.2.2016

Onnistunut juoksutus ja suuntautuminen

Tiistaina oli kaikin puolin mukava ja onnistunut koulupäivä. Aamu alkoi 8:00 ratsutallissa juoksutuksen merkeissä. Juoksutin ensin Hamppu-suomenhevosta. Se sujui ihan kohtalaisesti. Kun meidän piti siirrellä hevosta liinassa käynnin ja pysähdyksen välillä, Hampun jouduin ottamaan ympyrältä ihan itseni lähelle ennen kuin se pysähtyi. Liikkeelle lähtiessä sain sen aina hyvin lähtemään ympyrälle. Ravi ja käynti siirtymiset menivät hieman paremmin, mutta ympyrä taas pieneni hidastaessa. Veimme Hampun ja kolme muuta juoksutuksessa ollutta heppaa talliin ja otimme seuraavat kolme matkaan. Minulla oli Krigo seuraavana vuorossa. Juoksutimme siis 2-3 hengen ryhmissä yhtä hevosta, aina kukin vuorollaan. Krigon kanssa käynnistä pysähdykset menivät aika lailla samalla kaavalla kuin Hampun kanssa, mutta sitten ravi-käynti-ravi siirtymisissä Krigo toimi kuin unelma. Se pysyi niin isolla ympyrällä, että liina meinasi loppua ja siirtyi käyntiin vain ääniavulla, samoin raviin siirtyminen tarvitsi pienen maiskutuksen ja sanan "ravi" ja se siirtyi pehmeästi sekä oikein kivan näköisesti. Koska nämä siirtymiset menivät niin hyvin, opettaja antoi minun ottaa laukkaa Krigolla ensimmäistä kertaa juoksuttaessa. En koskaan ennen ollut juoksuttanut hevosta laukassa tarkoituksella. Annoin Krigon laukata muutaman kierroksen opettajan ohjeen mukaan ja sitten siirsin sen ravin kautta käyntiin ja seis. Sitten vaihdettiin suuntaa ja juoksuttajaa.

Olin todella tyytyväinen Krigoon ja päivän juoksutukseen. Se sujui paremmin kuin koskaan ja sain oikeasti onnistumisen tunteen. Se oli kyllä aika lailla Krigon ansiota, joka toimi juoksutuksessa kuin ajatus. Mutta silti olen mielestäni oppinut nopeasti juoksuttamisen saloja ja välineiden ja hevosen hallinta alkaa sujua jo ihan hyvin. Vielä on kuitenki matkaa tavoiteltuun taitotasoon. Juoksutusnäyttö häämöttää myös pian jossain tulevaisuudessa. Sitä kohti treenaamme nyt parikin kertaa viikossa juoksuttamista. Viimeisimmästä ratsastuskerrasta täällä Harjussa on kulunut jo varmaan kolmisen viikkoa, mutta toisaalta minulla ei ole hirveää hinkua satulaan nyt ollutkaan. Kaikkea muuta kuitenkin teen täällä joka päivä hevosten kanssa, eikä hevosharrastus(saati hevostenhoitajana toimiminen) todellakaan ole läheskään pelkkää ratsastusta.

Tässä muutamia (huonolaatuisia) kuvia Krigosta juoksutuksessa. Otin nämä itse silloin kun kaverini oli liinan päässä.



Sitten minulla on vielä toinen ilmoitusasia. Nimittäin tiistaina oli myös opon tunti, jossa meidän luokan hevostenhoitajien piti päättää suuntautumisensa. Suuntautumisvaihtoehtoina täällä Harjun oppimiskeskuksessa on hevosharrastepalveluiden tuottaminen, hevoskasvatus ja ravihevosten hoitaminen. Olin jo heti alusta alkaen tienyt, että ravi-ihminen en ole, joten ravihevosten hoitaminen on suljettu pois minun vaihtoehdoista. Harrasteohjaajakaan ei tunnu minun omalta jutulta, mutta sen sijaan kasvatustoiminta kiinnostaa, joten valintani oli selvä; suuntaudun hevoskasvatukseen. Hevoskasvatukseen kuuluvia opintoja ovat hevossiittolassa työskenteleminen 20osp(osaamispistettä), hevoskasvattajana toimiminen 15osp ja työskenteleminen siitos- ja urheiluhevosten kanssa 15osp. Luokaltani ei tainnut kukaan muu valita kasvatusta ja kyselin myös kaksoistutkintoryhmältä vähän heidän suunnitelmiaan, ei heistäkään kukaan maininnut hevoskasvatusta. He eivät kuitenkaan ole vielä opon kanssa päättäneet asiasta. Saa nähdä, monta samaan suuntautuvaa opiskelijaa saan kaveriksi vai saanko yhtään ja miten asiat sitten menevät? Aika näyttää. Tämän valinnan lisäksi valitsemme muita valinnaisia vielä hiihtolomaviikon(viikko 9) jälkeen, ennen kevätlukukauden loppua. Minua kiinnostaa ainakin näyttely- ja kilpahevosten hoitaminen 15osp, ratsastustaidon kehittäminen 15osp ja yritystoiminnan suunnittelu 15osp, mutta noista(joihin kuuluu myös kymmeniä muita vaihtoehtoja) saa periaatteessa valita vain 10osp. Aika jännä juttu, että suurin osa vaihtoehdoista on laajuudeltaan kuitenkin jo 15osp. Käsitin, että useammankin voi valita, jos sen suorittaminen onnistuu ja jaksaa sen suorittaa vähän niin kuin ylimääräisenä. Sittenpähän tulee valmistumistodistukseen enemmän opintoja suoritettuna, joka on varmasti plussaa töitä hakiessa. 
Tässä se opon tunnilla ollut valintapaperi, johon meidän piti raksittaa valintamme.

Minulla on työnalla nyt Harjun hevosopintoihin kuuluvien rakennusten ja ulkoilualueiden esittely, mutta sen toteuttaminen voi kestää vielä viikon 9 ylikin. Yritän parhaani mukaan saada kaikista paikoista kuvat ja tehdä hyvät selostukset niihin, niin pääsette vähän tutustumaan Harjuun näin yheishaunkin alla.

22.2.2016

Lippuarvonta Horse Fair -messuille 2016!

Hei kaikille! Minulla on hyviä uutisia, nimittäin pääsin messukeskuksen kanssa yhteistyöhön ja sain sitä kautta kaksi vapaalippua Horse Fair -messuille arvottavaksi teille lukijoilleni. Yksi vapaalippu oikeuttaa yhteen kertakäyntiin messuilla ja sillä pääsee kaikkiin samanaikaisiin GoExpon messuihin 4.-6.3. Helsingin messukeskuksessa. 

Nyt yhteistyön takia vai sanoisinko ansiosta pyrin tekemään aikaisempia kattavamman postauksen messuilta ja ehkä jopa videotakin saatan tehdä parhaan taitoni mukaan. Itse odotan messuilla kaikista eniten näkeväni appaloosia ja quarter hevosia. Odotan myös shoppailua, hevosaiheisia vinkkejä ja tietenkin kaikkia näytöksiä ja kilpailuja.
Arvontaan osallistuminen:

1. Arvon liput kahdelle rekisteröityneelle tämän blogin lukijalle, yksi lippu/arvottu lukija. Jaossa on siis kaksi lippua. Osallistuaksesi sinun pitää olla blogini lukija!

2. Kommentoi tähän postaukseen sähköpostiosoitteesi, sekä kuinka monta kertaa olet käynyt Helsinki Horse Fair -messuilla ja mikä siellä on ollut parasta. Jos et ole käynyt kertaakaan, niin kerro mitä haluaisit erityisesti nähdä/tehdä Helsinki Horse Fair-messuilla 2016.

Sähköpostiosoitetta tarvitsen, jotta voin ottaa yhteyttä voittajiin ja sopia lipun luovutus-/lähetysjärjestelyistä. Jos päädymme postittamiseen, niin minä totta kai maksan siitä aiheutuvat kulut.

3. Arvon lippujen voittajat 28.2. kello 21:00. Tarkkailethan siis sähköpostiasi, jotta liput päätyvät ajoissa ennen messuja voittajille.

Osallistuaksesi siis ole blogini rekisteröitynyt lukija ja kommentoi tähän postaukseen kohdan 2. mukaan(muista sähköposti)!

Arpaonnea kaikille!

19.2.2016

Harjun talvimaisemia

Tällä kertaa tein kuvapostauksen, joka sisältää paljon kuvia. Tällä viikolla on ollut todella upeita tilaisuuksia ja säitä ottaa kuvia. Kerron ensin hieman kuulumisiani, ennen kuin päästään valokuvien pariin. Täällä Harjussa opiskelu rullaa mallillaan. Olen nyt paljon käynyt ajamassa ravihevosia ja pääsin ensimmäistä kertaa metsäänkin ajamaan. Olen myös juoksuttanut paria hevosta tällä viikolla ja meillä alkoi myös matematiikan ensimmäinen ja äidinkielen toinen kurssi tässä jaksossa. Matematiikassa olemme laskeneet hevosen painoa, vähän laitumien tilavuutta, muunnelleet yksiköitä ja aloitimme rehulaskut tällä viikolla. Äidinkielessä teemme kuvausprojektia, jonka tuotokset pääsevät Virtuaalikylään. Ihan vähän on ollut tallia, noin pari tallivuoroa viikossa. Lisäksi tällä viikolla olin katsomassa maneesissa harjoitusestekilpailuja ja nyt viikonloppuna olevaa aluevalmennusta.

Nyt sitten itse kuviin. Ensimmäinenä on kuvia herasilmäisestä Laikku-ponista, jota juoksutin tunnilla Luna-hevosen lisäksi tällä viikolla. Laikku toimii oikein mukavasti liinassa, mutta välillä se innostuu ottamaan laukkaspurtteja ei kuitenkaan kovin usein. Laikun saa kyllä helposti niistä hallintaan.
Keskiviikkona kävimme luokan kanssa lumikenkäkävelyllä. Kiipesimme yhdelle kalliolle ja paistoimme siellä makkaraa. Opin pikkuhiljaa matkan aikana luottamaan lumikenkien nastoihin ja kiipesinkin todella jyrkkiä lumisia polkuja, kallioita ja portaita noilla kengillä pitämättä mistää kiinni. Se oli ihan uskomatonta! Maisemat metsässä ja kallion päällä olivat oikein mukavia. Harmi vain, ettei aurinko oikein paistanut.
Lumikenkäilyn jälkeen illalla järjestettiin Nestori-hallissa esteratsastuksen harjoituskilpailut. Kävin katsomassa niitä ja siihen aikaan taivaalla oli oikein komea auringonlasku. Paikka ei ollut kyllä paras mahdollinen kuvaamiseen, pahoitteluni. Mutta ainakin uutisten mukaan joillakin onnistui hienon taivaan ikuistaminen.
Laitan tähän loppuun vielä kuvia kuvia Linasta tarhassa. Se innostui vähän ottamaan laukkapukkispurttejakin ha sitten ravasi hienon näköisesti pää pystyssä oikein pörheänä.
Tässä kaikki kuvat tällä kertaa. Voisin toteuttaa joku päivä sellaisen postauksen, jossa esittelen Harjun rakennukset ja ympäristöä kuvien avulla. Olisiko tällaiselle kiinnostusta? :)

7.2.2016

Kokemuksia käytännöllisistä tallivaatteista

Hei kaikille! Tällä kertaa puhun vähän tallipukeutumisesta. Siitä minkä olen kokenut toimivaksi Harjun oppimiskeskuksen talleilla puuhastellessani. Ihan ensimmäinen asia on turvakärjelliset kengät. Niiden avulla säästyy kivulta, vaivalta ja poissaoloilta. Vaikka harvemmin ne hevoset varpaille astuvat, niin on se silti hyvin mahdollista. Itse olen käyttänyt ihan normaaleja vuorettomia kesäturvakenkiä nyt koko talven. Laitan yhdet normaalit sukat ja yhdet villasukat kenkiin, niin ei ole ollenkaan tullut kylmä. Kengistä voisimme siirtyä sitten housuihin. Alla käytän nyt talvella lämpökerraston housuja ja päällä yleensä joustavia ja rentoja lökäreitä. Kovilla pakkasilla päälle olen lisännyt toppahousut. Näillä tarkenee oikein hyvin. Yläosana minulla on tavallinen t-paita, vetoketjullinen huppari tai huputon fleece tai vastaava ja päällä toppatakki. Päätäni on koko talven lämmittänyt mukavaksi ja lämpimäksi toteamani Spooksin pipo. Ja sitten vielä hanskat, hanskoja ei saa unohtaa tallitöissä eikä hevosia taluttaessa. Kaikista kätevimmät ovat olleet sormikkaat, joissa on sisäpinnalla näppylät. Lisäksi niissä on peukaloiden, etu- ja keskisormien päissä kosketusnäytön käyttöön soveltuva materiaali, joka helpottaa puhelimen hyödyntämistä myös kylmillä ilmoilla ilman, että sormikkaat pitää ottaa pois kädestä ja palelluttaa sormet. Kovilla pakkasilla toki sormikkaat ovat liian ohuet, silloin olen päätynyt käyttämään topparatsastushanskoja tallitöissä. Ne ovat ulkona lämpimät ja taluttaessa toimivat hyvin, mutta ovat aika kömpelöt esimerkiksi riimun avaamisessa tai heinäverkon kiinnittämisessä kaltereihin. Lisäksi sisällä tallissa toppahanskoilla tulee nopeasti hiki. Hanskoja on silti hyvä pitää talikkoa ja luutaa käytettäessä ettei tule kämmeniin rakkoja. Karsinoita siivotessa olen pariin otteeseen ottanyt toppatakin pois päältä, mutta heti kun lopettaa hetkeksikään työnteon, käy lantalassa tai heinä/turve ladossa, takki on laitettava päälle ettei tule kylmä ja vilustu.
Eilen kävin Espoon Hööksin laskiaisriehassa nauttimassa kaakaota ja tutkimassa tarjouksia. Alennuksesta mukaani tarttui CRW:n takki, joka kelpaa brodeeraukseen. Aion viedä sen Harjuun, eteen taitaa tulla nimeni ja luokkatunnus ja selkään Harjun oppimiskeskuksen logo. Takille jäi hintaa 15€, eli se oli todella edullinen. Ostin myös Spooksin sinisen pannan. Olin haaveillut pitkään sinisestä piposta, mutta minulla on jo harmaa ja ne pipot ovat aika kalliita. Siksi päädyin ostamaan pannan, sekin oli kuitenkin hieman alennuksessa. Lisäksi ostin piikkisuka kombin vain neljällä eurolla, joka sisälsi itse piikkisuan, nyppimiskamman, letityskamman ja 100 kappaletta mustia letityskumilenkkejä. Niistä on varmasti hyötyä harjoitellessani hevosen siistimistä ja itse tosikäytössä. Matkanvarrella piipahdin XXL:ssä ostamassa uudet kosketusnäyttösormikkaat näppylöillä. Edelliset menivät valitettavasti sormenpäistä rikki kovassa käytössä. Onneksi nämä sormikkaat eivät maksa kuin pari euroa.

Sitten kun mennään juoksuttamaan tai harjoittelemaan hevosen esittämistä, mukana on myös päässä turvakypärä ja apuvälineenä koulu- tai juoksutusraippa. 

Kun säät alkavat tästä lämmetä voi vaatteita hieman alkaa vähentää, kuitenkin pitää muistaa pitää mielessä, ettei lähde liian vähällä vaatetuksella vilustumaan. Kylmä ilma ja kovan työn aiheuttama hiki eivät ole oikein hyvä yhdistelmä. Aiemmin mainitsemia sormikkaita aion varmaan käyttää ympäri vuoden, ellen löydä muita vastaavia, jotka olisivat ehkä vähän kestävämmät, mutta kuitenkin näppärät töissä.
Miten te pukeudutte tallitöihin?

4.2.2016

Näyttöjä näyttöjä...

Heipparallaa taas täältä Harjusta. Opiskelu on ollut täysipäiväistä viime viikonloppua myöten. Yhteensä yhdeksän päivää nyt on ollut putkeen koulupäiviä, jospa viikonlopuksi pääsisin huilimaan kotiin. Jaloakin on jo ikävä, kun ei yli viikkoon olla nähty. Joka päivä, paitsi tänään torstaina, on ollut tallivuoroja. Sekä lähes joka päivä on ollut vieläpä melkein kaikki tallivuorot, aamutalli, aamupäivän talli, tarhanvaihto, neljän talli ja iltatalli. Aamupäivän talli on kaikista raskain. Silloin loimitetaan hevoset, viedään ulos, siivotaan karsinat, ruokitaan, lakaistaan, siivotaan yleiset tilat ja haetaan hevoset sisälle. Olen ollut viime viikon perjantaista lähtien lisäksi flunssassa, joka ei ole ainakaan oloa parantanut. Silti lähes jokaiseen talliin lähden reippaasti ja hyvillä mielin, koska mielessäni on unelma, jota haluan tavoitella ja sen eteen tehdä töitä, unelma hevosalan ammattilaiseksi valmistumisesta, sekä oma talliyritys.

Nyt eiliseen päivään ja niin kuin otsikkokin kertoo, näyttöihin. Eilen minulla oli 'hevosten hoito ja hyvinvoinnista huolehtiminen' -opintojen osanäyttö. Näytön alueina oli hevosen anatomiasta luut, nivelet ja jänteen, terveen hevosen tuntomerkit ja haavojen hoitoa. Näyttö oli iltapäivällä. Aamulla minulla oli tallia 7:30-11:00. Sen jälkeen oli vapaata aina näytön alkamiseen asti, eli noin 14:10 asti. Näyttö kesti 20 minuuttia, jonka jälkeen loppupäivä oli vapaata, lukuunottamatta iltatallia, jossa meni noin 25 minuuttia. Näyttö meni oikein hyvin. Tuntia ennen omaa aikaani alkoi vatsaani kipristää jännityksestä, mutta ihan turhaan. Aineen opettaja on todella mukava ja rento tyyppi, joten näyttötilanne ei ollut mitenkään epämiellyttävä. Näytön jälkeen sain tietää heti numeroni. Sain kaikista kolmesta yllä mainitsemista osa-alueista asteikolla 1-3(1 huonoin/3 paras) kolmosen, eli parhaan numeron mitä voi saada. Hyvin siis meni.
Ennen näyttöä talliin mennessäni näin tallikissa-Jallun. Otin Jallun syliin ja paijailin sitä hetken. Tuntui, että jännitys alkoi helpottaa, kun sain vähän kissaterapiaa ennen h-hetkeä. :D
Kolmosethan sieltä tuli. Oliko kenties Jallun ansiota? Sitä ei tiedä, mutta ihana ja hellyydenkipeä kisu Jallu on. <3
Tänään oli saman opettajan pitämänä ruokinta-, rehunäytteen otto- ja varsan rekisteröintinäytöt. Nämä, kuten eilisenkin näytöt olivat ravitallissa. Eilen illalla jännitin näyttöjä niin kovasti, että vaikka minua väsytti, en saanut unta ennen kahta yöllä vaikka makoilin sängyssä jo puoli kymmenestä eteenpäin. Heräsin tänään kello 8:45. Luin hieman Hevostaito-oppaasta ruokinnasta ja suuntasin näyttöön 9:25. Tunnistin hyvän ja huonon heinän erot hyvin. Väkirehujen tunnistuksessa tunnistin 7/8 rehua, mutta osasin kertoa vain puolien käyttötarhoituksesta, joten numeroksi sain vahvan kakkosen. Rehunäytteen ottamisesta sain kolmosen ja varsan rekisteröinnistä kolmosen. Tänään näyttö meni huonommin kuin eilen, koska valmistautumiseni oli huono. Vilkaisin vain eilen ihan nopeasti kaikista osa-alueista pääasiat ja tänään luin pari minuuttia ennen näyttöä. Talliviikon väsymys painoi päälle, olisin halunnut vain nukkua. Onneksi luin senkin verran mitä sain aikaiseksi.

Olen molempina päivinä saamiini numeroihin todella tyytyväinen. Näyttöissä sain motivaatiota ruveta lukemaan toden teolla Hevostaito-opasta ja etenkin ruokintaa ja lääkintää, sillä ne ovat heikkouksiani. Ruokinta ja lääkintä ovat kuitenkin yksiä tärkeimpiä asioita hevosten hoidossa. Hevostenhoitajan tehtävähän on pitää hevoset mahdollisimman terveinä ja onnellisina. Pian lähden viikonloppuvapaille ja ensi viikolla jatketaan opiskelujen merkeissä! Ensimmäinen tallinäyttöni siintää jo horisontissa, mahdollisesti jo ensi viikolla. Siihen asti viettäkää antoisa viikonloppu ja pitäkää huolta rakkaista hevosystävistämme! :)